Atentie. Nu este obligatoriu ca inregistrarea contractelor de munca la ITM sa se faca cu o zi inainte de inceperea activitatii

Firmele vor fi obligate sa inregistreze contractele de munca cu o zi inainte de inceperea activitatii, nu in 20 de zile dupa angajare (cum este in prezent) pentru noii angajati, arata o hotarare luata de Guvern la solicitarea Comisiei Europene, menita sa combata evaziunea fiscala despre care se spune ca o permite in prezent legislatia muncii”, au scris jurnalistii de la Ziarul Financiar. Nimic mai fals.

De fapt Hotararea nr.37/2010 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 45 din 20.01.2010, se refera doar la registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), ca anuntare a autoritatilor privind intocmirea sau incetarea unui contract de munca si nu la inregistrarea contractelor de munca la ITM.

„Nu s-a modificat legea 130/1996 ci doar hotararea 161/2006. Daca nu reusiti sa inregistrati contractele inainte de inceperea activitatii, atunci veti completa REVISAL cu numar intern. Dupa inregistrarea contractului de munca la ITM, reveniti la REVISAL si completati cu numarul de inregistrare dat de ITM”, ne-a spus ispectorul de serviciu ITM Bucuresti (tel.021 3311327).

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Codul muncii
*Suspendarea contractului individual de munca – in ce conditii are loc
*Contractul de munca cu timp partial – aspecte importante
*Contractul individual de munca – model si info utile
*Modelul – cadru al contractului individual de munca
*OMMFPS nr.1616/2011 – modificarea si completarea modelului-cadru al contractului individual de munca
*OUG nr.123/2010: Incepand cu 1 ianuarie 2011, contractele de munca nu se mai inregistreaza la ITM

Inregistrarea contractelor de munca la ITM

Contractele individuale de munca incheiate intre angajatori si salariati vor fi inregistrare la ITM in termen de 20 zile calendaristice de la data incheierii lor, conform art.1 din legea 130/1999, republicata.

Actele privind modificarile intervenite si incetarea contractelor individuale de munca se vor depune la ITM,  potrivit art.2 alin.2 din legea 130/1999, republicata, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora.

Mentionam faptul ca angajatorii pot inregistra contractele de munca la ITM si inainte de inceperea activitatii.

Completrea si transmiterea la ITM a registrului de evidenta a salariatilor (REVISAL)

Potrivit Hotararii Guvernului nr.37/2010, angajatorii sunt obligati sa inregistreze in registrul general de evidneta a salariatilor si sa transmita registrul in forma electronica la ITM, incepand cu data de 20.01.2010, astfel:

  • la angajarea fiecarui salariat – cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatii in cauza.
  • la incetarea activitatii – cel tarziu la data incetarii contractelor de munca a salariatilor in cauza.

Daca contractul de munca n-a fost inregistrat la ITM inainte de inceperea activitatii, angajatorii vor atribui numar si data interne contractului de munca, iar cu acest numar vor completa REVISAL si-l vor transmite in forma electronica la ITM pentru a anunta autoritatile de existenta unui contract.

Dupa inregistrarea contractelor de munca la ITM, angajatorul va reveni la REVISAL si-l va completa si transmite cu numarul si data atrbuite de catre ITM.

Modificarile intervenite pe parcursul executarii contractelor individuale de munca se completeaza in REVISAL si se transmit ITM in termen de 5 zile de la data la care au intervenit aceste modificari.

Suspendarea contractelor individuale de munca nu se opereaza in REVISAL  pentru ca  Hotararea Guvernului nr.161/2006 nu prevede acest lucru.

Contraventii si sanctiuni privind registrul de evideneta a salariatilor

Conform art.8 din Hotararea Gevernului 161/2006 (actulizata pana la 20.01.2010), constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de prezenta hotarare;
b) refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in forma electronica, precum si dosarul personal al salariatilor;
c) necompletarea registrului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari.
d) neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii;
e) completarea registrului cu date eronate.

Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a)-c), cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) cea prevazuta la lit. d), cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoare cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. e) cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei.

Vezi Hotararea Guvernului nr.161/2006 (actualizata pana la 20.01.2010)
Vezi Legea nr.130/1999-republicata

(Visited 950 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 × = twenty

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.