Persoanele fizice care au facut tranzactii inainte de 1 ianuarie isi pot deduce TVA aferenta costurilor

Persoanele fizice care au facut tranzactii inainte de 1 ianuarie 2010 isi pot deduce TVA  aferenta cheltuielilor realizate, pe baza facturilor, printr-un decont depus dupa inregistrarea ca platitor de TVA, chiar daca au fost sau nu controlate de organele fiscale, potrivit ANAF.

“Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă că, urmare modificării Normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, prin Hotărârea Guvernului nr.1620/2009, începând cu data de 1 ianuarie 2010, persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, au dreptul să ajusteze TVA în primul decont depus după înregistrare sau într-un decont ulterior, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscal”, se arata intr-un comunicat postat pe siteul ANAF.

Astfel, este posibila ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA, a taxei deductibile aferente activelor corporale fixe, inclusiv a celor aflate in curs de executie, aflate in proprietatea sa la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA, precum si a taxei deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA, daca inregistrarea s-ar fi solicitat in termenul prevazut de lege.

Totodată, modificările aduse au avut în vedere faptul că persoanele fizice care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, nu au înscris în facturile pentru achiziţiile de bunuri/servicii efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA menţiunea referitoare la codul lor de TVA, prin urmare s-a luat măsura introducerii la pct. 61 alin. (8) din Norme a unor prevederi conform cărora, prin excepţie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura nu trebuie să conţină această menţiune.

În ceea ce priveşte procedura aplicabilă de organele de inspecţie fiscală în situaţia în care acestea constată nerespectarea de către persoana impozabilă a prevederilor legale referitoare la înregistrare, este important de reţinut faptul că prevederile aplicabile sunt cele în vigoare la data inspecţiei fiscale, respectiv pct. 62 alin. (2) din Normele în vigoare începând cu 01.01.2010. Aceste prevederi se aplică deopotrivă în cazul inspecţiilor fiscale a căror dată de începere este dupa 1 ianuarie 2010, dar şi celor aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1620/2009. În scopul ajustării deducerii, persoanele impozabile vor avea de asemenea în vedere prevederile pct. 62 din Norme astfel cum acestea au fost modificate începând cu data de 1 ianuarie 2010.

Sursa: anaf.ro

(Visited 154 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five − 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.