Persoanele fizice care au achizitionat imobile noi sau terenuri construibile nu vor plati TVA

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), persoanele fizice care au achizitionat, in perioada 2005 – 2009, de la alte persoane fizice, imobile noi sau terenuri construibile in scop personal, nu au obligatia platii TVA si nu vor face obiectul verificarilor A.N.A.F.. Plata taxei pe valoarea adaugata, potrivit A.N.A.F., intra in obligatia vanzatorilor – persoane fizice.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2010, persoanele fizice care au efectuat tranzactii cu constructii noi si terenuri construibile in perioada 2005 – 2009, chiar daca nu au fost inregistrate ca platitori de TVA la momentul initierii constructiilor, isi pot deduce taxa pe valoare adaugata aferenta cheltuielilor efectuate, in primul decont depus dupa inregistrare sau intr-un decont ulterior, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale.

A.N.A.F. precizeaza ca persoanele fizice care au vandut terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate, aveau obligatia inregistrarii in scopuri de TVA (in conditiile prevazute la art. 152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal) si platii TVA la bugetul de stat aferenta livrarilor.

Sursa: A.N.A.F.

(Visited 149 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two × = 10

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.