Precizari de la Ministerul Finantelor Publice cu privire la proiectul de modificare a Codului Fiscal

Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul propriu cateva precizari cu privire la informatiile aparute in presa in legatura cu impozitarea bonurilor valorice si a terenurilor de sub cladiri.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:

In momentul de fata Proiectul de modificare a Codului Fiscal este in proces de elaborare, prevederile sale fiind discutate de catre reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, reprezentanti ai firmelor de consultanta, patronate, reprezentanti ai administratiilor publice locale.

Astfel, Structurile Asociative ale Administratiilor Publice Locale au venit cu propunerea referitoare la impozitarea terenului de sub cladire. Mentionam faptul ca in acest moment functioneaza scutirea de la plata impozitului pe terenul de sub cladire in baza art. 257 lit a) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Tratamentul de baza este impozitarea intregii suprafete de teren aflata in proprietate, scutirea acordata pana in acest moment de Codul Fiscal fiind o exceptie de la aceasta regula.

Un tratament fiscal similar intalnim in Cehia, Slovenia, iar in majoritatea tarilor Europene, terenul si cladirea se impoziteaza impreuna, la valoarea de piata, aceasta fiind si tendinta la nivel european de impozitare a proprietatilor.

In ceea ce priveste „bonurile valorice”, facem precizarea ca actualele propuneri de modificare ale Codului Fiscal nu prevad modificarea tratamentului fiscal aplicabil acestora. Astfel, abrogarea prevederilor lit. e) a art. 42 din Codul Fiscal, potrivit carora nu este impozabila “contravaloarea cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale in vigoare” are drept ratiune clarificarea dispozitiilor legale, in contextul in care, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) din Codul Fiscal nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile: tichetele de cresa acordate potrivit legii (litera a.1), tichetele de vacanta acordate potrivit legii ( litera a.2), tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor in conformitate cu legislatia in vigoare (litera b) precum si cadourile acordate in conditiile prevazute la litera a).

Dupa ce vor fi sintetizate propunerile tuturor factorilor implicati si se va decide asupra formei finale a proiectului legii de modificare si completare a Codului Fiscal, acesta va intra in dezbatere publica, conform prevederilor Legii nr.52/2003.

Sursa: Ministerul Finatelor Publice

(Visited 252 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.