Atentie! S-a modificat Legea pensiilor si Codul muncii

In Monitorul Oficial nr.195 din 29.03.2010 a fost publicata Legea nr.49 din 19.03.2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale. Actul normativ aduce modificari unor prevederi din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, din Legea nr.53/2003-Codul muncii si din Legea nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici.

Potrivit noilor reglementari oferite de prezenta lege, asiguratii care indeplinesc conditiile pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, in conditiile legii. Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun de solicitant sau, dupa caz, de angajator, la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.

Drepturile de pensie pentru limita de varsta se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege daca cererea a fost depusa cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii acestor conditii.

Casa teritoriala de pensii va emite o decizie cu privire la admiterea sau respingerea cererii de pensionare, in termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii, decizie ce va fi comunicata in scris atat persoanei care a solicitat pensionarea, cat si angajatorului, in termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.

Cererile de pensionare inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se solutioneaza conform normelor legale in vigoare la data inregistrarii cererilor.

Vezi Legea nr.49 din 19.03.2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale

Vezi Legea pensiilor actualizata la zi

Vezi Codul muncii actualizat la zi

(Visited 682 times, 1 visits today)

One Response to Atentie! S-a modificat Legea pensiilor si Codul muncii

  1. cadar says:

    consider ca nu este corect sa se modifice varsta de pensionare pentru ca populatia romaniei e deja imbatranita si dupa ce am platit tot felul de impozite care au disparut la un moment dat acum au schimbat varsta ;eu cred ca speranta de viata la romani va fi din ce in ce mai mica si nu vom mai lua nici macar o zi pensie si atunci ma intreb de ce mai platesc de 30 ani;la sanatate am platit degeaba pentru ca nu avem spitale dotate si medicii pleaca,la CAS platim si banii s-au dus pe apa sambetei…cand am terminat facultatea am platit abuziv pentru ca nu aveam copil;ar trebui ca statul roman sa ne dea inapoi banii retinuti abuziv…tot felul de legi care apar si dispar si nimeni nu se gandeste la productie,la creat locuri de munca,au distrus tot si vor sa tina oamenii la munca…intrebarea este UNDE SUNT LOCURILE DE MUNCA !!!!!!!!!!????????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.