Solutii pentru diminuarea cheltuielilor cu salariile

Perioada de criza prin care trec toate sectoarele economice a determinat multi angajatori sa caute solutii pentru diminuarea costurilor.

Solutiile prevazute de lege pentru diminuarea cheluielilor cu salariile sunt: micsorarea salariilor, concediul fara plata salariului si somajul tehnic.

Micsorarea  salariilor:
Potrivir art.157 alin.1 dinCodul muncii, salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora.

Modificarea salariului (micsorare sau majorare) poate fi facuta numai prin acordul partilor, conform art. 41 alin.1 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii,  prin incheierea unui act aditional.

Si Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste prin art.72  alin.1 inadmisibilitatea modificarii unilaterale a salariului. Alin.2 al aceluiasi articol specifica faptul ca refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau drepturile salariale nu da dreptul angajatorului  de a proceda la desfacerea unilaterala a contractului individual de munca pentru acest motiv.

Codul Muncii stabileste si un alt element important si anume faptul ca angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara (art.159 alin.3).

Actul aditional intocmit si semnat de ambele parti se inregistreaza la Inspectoratul Teritorial de Munca in termen de 5 zile de la perfectarea acestuia (art.8 alin.2 din Legea 130/1999  privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca).

Concediul fara plata salariului
Contractul colectiv de munca la nivel national, prin art.43 alin.5, prevede acordarea de maximum 15 zile de concediu fara plata pe an, cu acordul sindicatului sau reprezentatului salariatilor.

Pasi de urmat:
a) emiterea unei decizii de catre conducerea societatii in care sunt prezentate motivele si numarul de zile de concediu fara plata;
b) consultarea cu sindicatul sau reprezentantul salariatilor;
c) instiintarea salariatilor;
d) perioada de concediu fara plata va fi operata in carnetul de munca si nu constituie vechime in munca.

Somajul tehnic (doar pentru anul 2010)
In situatii dificile din punct de vedere economic, somajul tehnic devinde o modalitate imoprtanta  a angajatorilor de micsorare a cheltuielilor cu salariile si contributiile sociale, dar fara a pierde angajati valorosi.

Astfel, pentru reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010 a afost adoptata O.U.G. nr.4/2010 care precizeaza ca in perioada februarie – 31 decembrie 2010, pe durata suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii (pentru motive economice, tehnologice, structurale), salariatii beneficiaza de o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza, neimpozabila.  Atat angajatorii cat si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale timp de maximum 90 zile.

Prin notiunea de contributii de asigurari sociale se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj,  precum si pentru stabilirea si calculul drepturilor privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Pasi de urmat:
a) emiterea unei decizii de catre conducerea societatii in care sunt prezentate motivele, numarul contractelor suspendate si perioada suspendarii;
b) inregistrarea la ITM a deciziei insotita de o notificare sau a unei declaratii pe propria raspundere in care sa se prezinte motivele intreruperii sau reducerii temporare a activitatii;
c) emiterea instiintarilor catre salariatii vizati de somajul tehnic;
d) emiterea deciziilor de supendare a contractului de munca, in care se va specifica perioada sau data de inceput a suspendarii si valoarea indemnizatiei;
c) inregistrarea la ITM a deciziilor de suspendare.

Modificarile prevazute de cele trei solutii de diminuare a cheltuielilor cu salariile nu se opereaza in REVISAL.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Legea somajului actualizata la zi
*Legea de aprobare a O.U.G. nr.4/2010 privind somajul tehnic in 2010 a fost adoptata de senat
*Noutati privind somajul tehnic in 2010

(Visited 561 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four − 4 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.