Cum se recupereaza de la FNUASS sumele reprezentand indemnizatiile platite de catre angajatori asiguratilor?

Intrebare:
Am concediu medical prenatal si postnatal, perioada in care nu am primit niciun ban de la angajator. Acesta mi-a zis ca voi primi indemnizatia de maternitate dupa ce isi recupereaza banii de la Casa de Sanatate si sa ma interesez care este procedura. Este corect sa se procedeze astfel si care este procedura de recuperare a banilor?

Raspuns
Potrivit art.36 din O.U.G. nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata, calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, iar plata indemnizatiilor se face lunar de catre:

a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti laart. 1 alin. (1) lit. A si B;

b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;

c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2)si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.

Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, asa cum reiese din cele prezentate mai sus, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

In legatura cu recuperarea indemnizatiilor achitate, potrivit art.38 din O.U.G. nr.158/2006 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.

Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite in cuantum de 5.5% si 5.2% pentru asigurarile sociale de sanatate.

Pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate un dosar ce trebuie sa contina urmatoarele acte:
cererea tip de recuperare a sumelor pentru concedii medicale completata in doua exemplare;
– copie xerox dupa declaratiile privind obligatiile de plata la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii-anexele 1 si 2, pentru luna/perioadele pentru care se solicita restituirea;
– copii xerox dupa certificatele medicale aferente pentru luna/perioadele pentru care se solicita restituirea (pe care sa fie specificat “conform cu originalul”, cu semnatura si stampila societatii in original). Daca in perioada pentru care se solicita restituirea sunt doar certificate medicale “in continuare”, se va ataşa si copia certificatului medical “iniţial”;
– dovada platii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea, care se va face prin copii ale ordinelor de plata aferente contributiei pentru concedii si indemnizatii;
– fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii din ianuarie 2006 pana in prezent de la Administratia Finantelor Publice  (cont 439).

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Recuperare concedii medicale din FNUASS – continut dosar
*Aplicatia “Raportare_FNUASS.exe” s-a actualizat din nou, in data de 21.06.2010
*Aplicatia “Raportare_FNUASS.exe” s-a actualizat din nou, in data de 16.06.2010
*S-a modificat aplicatia “Raportare_FNUASS.exe” in data de 08.06.2010
*Atentie! Programul „Raportare FNUASS” s-a modificat in data de 14.04.2010

(Visited 1,678 times, 1 visits today)

2 Responses to Cum se recupereaza de la FNUASS sumele reprezentand indemnizatiile platite de catre angajatori asiguratilor?

  1. emilia says:

    Ar putea cineva sa-mi spuna cam in cat timp isi recupereaza angajatorul banii de la Casa de Asigurari dupa ce a depus cererea?

  2. Gina Dumitru says:

    Buna ziua,am nascut in noiembrie 2010 si m-am incadrat pe vechiul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului.As dori sa va intreb care este procentul pentru indemnizatia de crestere copil nascut pana la 31.12.2010,deoarece atunci cand am depus dosarul , mi s-a spus de angajata la care l-am depus ca,conform ultimelor modificari acesta este de 70%(am depus dosarul in februarie 2011).Vad in schimb pe forumul dumneavoastra ca acest procent este de fapt 75%.
    Daca intradevar acest procent este 75% va rog sa-mi spuneti cum as putea recupera diferenta de 5 procente pe toata perioada care s-a scurs de la inceperea concediului de crestere copil si pana in prezent.
    Va multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five − 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.