Guvernul amana pentru 2011 introducerea impozitului forfetar

Guvernul intentioneaza sa continue pana in 2011 aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri introdus la 1 mai 2009, afirma ziaristii de la Ziarul Financiar.

Motivul principal: impozitul minim s-a dovedit o sursa certa de venituri la buget, fiind estimat sa contribuie cu 0,6% din incasarile pe acest an, in timp ce contributia impozitului forfetar se dovedeste greu de cuantificat, iar FMI nu accepta inlocuirea impozitului minim, care aduce incasari certe, cu venituri greu de estimat din impozitul forfetar.

Impozitul minim a fost aplicat incepand cu luna mai 2009, fiind calculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre un nivel minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 de euro. Initial, Ministerul Finantelor intentiona sa introduca un impozit anual de 0,5% din veniturile inregistrate de firmele care activeaza in 20 de domenii de activitate, precum imobiliar, turistic, comert si consultanta, dar nu mai putin de 6.500 de lei pe an.

Impozitul minim, introdus in urma cu aproape un an la presiunea Fondului pentru obtinerea unor incasari suplimentare la buget si eliminarea firmelor inactive, a provocat suspendarea activitatii a peste 130.000 de firme si dizolvarea mai multor mii.

La inceputul anului, ministrul Sebastian Vladescu preconiza intrarea in vigoare a “forfetarului” la 1 iulie, insa acum spune ca nu exista niciun orizont de timp precis.

“Nu ne grabim. Este un sistem de taxare care se analizeaza si in momentul in care vom fi gata cu o propunere, o vom supune dezbaterii publice”, a declarat Vladescu.

Implicit, Vladescu spune ca nu e graba nici cu proiectul de modificare a Codului fiscal, care ar trebui sa includa impozitul forfetar. “Este un proces birocratic care dureaza”, a raspuns ministrul intrebat daca urmareste un calendar anume de finalizare a proiectului, dupa ce anterior fusese avansata data de 1 aprilie.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Codul fiscal actualizat la zi
*Stomatologii si avocatii vor sa plateasca impozit forfetar. Sa fie oare adevarat?
*Comisia de buget: Impozit forfetar desfiintat, TVA de 5% pentru alimente si constructia de locuinte
*Se va aplica impozitul minim si pe primul trimestru
*Lista serviciilor pentru care se va plati impozitul forfetar
*Vladescu: Impozitul minim va fi eliminat de la 1 octombrie si inlocuit in 2011 cu impozitul forfetar
*Impozitul forfetar poate ajunge si la 28% din veniturile firmelor

(Visited 182 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 3 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.