Firmele ar putea compensa obligatiile fiscale cu datoriile pe care institutiile publice le au fata de acestea

Senatul a adoptat, ieri, proiectul de lege pentru completarea O.U.G. nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, care prevede compensarea obligatiilor fiscale ale contribuabililor datorate statului cu sumele pe care  acestea le au de primit de la bugetele institutiilor publice pentru bunuri livrate si /sau servicii prestate pentru obiective de investitii publice.

Propunerea legislativa introduce un nou articol, art. 116 1 care prevede faptul ca la cererea contribuabililor organul fiscal poate stinge creantele fiscale administrate de acestea cu sumele pe care debitorii le au de primit de la bugetele institutiilor /administratiilor publice locale, sume ce reprezinta valoarea bunurilor livrate si/sau serviciilor prestate pentru obiective de investitii publice a caror finantare este asigurata prin alocari de la bugetul de stat in baza unor hotarari ale Guvernului, care nu au fost achitate datorita nevirarii acestora de la bugetul de stat catre bugetele locale. Procedura de compensare se va stabili prin Ordin al ministrului finatelor publice.

Proiectul de lege propune si completarea art.120, cu un nou alineat, alin. (8), potrivit caruia operatorii economici care inregistreaza obligatii restante catre bugetul de stat si au de incasat sume reprezentand contravaloarea bunurilor livrate si/sau serviciilor prestate pentru obiective de investitii publice a caror finantare este asigurata prin alocari de la bugetul de stat, in limita acestora, in baza unor hotarari ale Guvernului, sume neachitate datorita nevirarii acestora de la bugetul de stat catre bugetele locale, nu datoreaza majorari de intarziere pentru sumele reprezentand creante fiscale restante in cuantumul sumelor pe care agentii economici le au de incasat de la bugetele institutiilor/administratiilor publice locale respective.

Guvernul nu sustine adoptarea acestei propuneri legilsative, considerand ca solutiile propuse sunt susceptibile de a fi calificate ca fiind ajutor de stat, deoarece, prin acestea, se creeaza un avantaj unor operatori economici fata de altii – contribuabili care trebuie sa plateasca statului impozitele si taxele datorate. In plus, guvernul subliniaza ca procedura nu reprezinta o stingere a obligatiilor fiscale prin compensare, intrucat principiul de baza al compensarii este ca cele doua persoane ale caror creante se sting ( statul pentru creante reprezentand impozite, taxe, contributii si operatorul economic pentru creante reprezentand contravaloarea serviciilor/bunurilor furnizate unei instituii publice) sa fie deopotriva debitor si creditor una fata de cealalta.

(Visited 293 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 8 = fifty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.