FMI lasa mana libera guvernului roman de a mari taxele

“Economia romaneasca e la recuperare intensiva”, a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata ieri de ProTV. “Economia romaneasca e ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit”, a mai mentionat Jeffrey Franks, care aprecia insa ca, in cel de-al doilea semestru al acestui an se va inregistra o crestere pozitiva. Previziunea reprezentantului FMI este ca recuperarea va fi inceata, dar va marca inceputul unei relansari.

Seful misiunii FMI in Romania a apreciat masurile luate de guvernul roman pentru reducerea deficitului bugetar si a precizat ca daca acestea nu erau luate la momentul oportun deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minimum 10%. Tinta este insa ca deficitul bugetar sa ajunga la o valoare de 6%, iar pana in 2012 sa scada sub 3%.

Solutiile pentru a atinge aceasta tinta ar fi o combinatie intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, sustine Jeffrey Franks. Insa decizia de a creste taxele sau de a reduce cheltuielile este lasata la latitudinea guvernului roman, a mai precizat Jeffrey Franks.

Cat priveste aprecierea leului din ultima perioada, seful misiunii FMI in Romania a interpretat acest fapt ca pe un vot de incredere a pietelor internationale pentru Romania. Chiar si marja de risc pentru Romania s-a redus de la 700 de unitati la 200, mai spune Jeffrey Franks, ceea ce este mult mai bine decit in cazul multor tari.

Pentru anul 2010, Jeffrey Franks prevede niste conditii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu chiar ca inainte de criza. “Anul 2010 va continua sa fie un an dificil, pentru ca rata somajului va atinge acum un punct maxim, dupa care va incepe sa scada. Au fost inregistrate insa si “succese preliminare”, iar in unele domenii au inceput sa se inregistreze cresteri pozitive” a mai declarat seful misiunii FMi in Romania.

Sursa: protv.ro

(Visited 144 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.