Guvernul a modificat sistemul de acordare a concediilor medicale

Guvernul a modificat legislatia in privinta acordarii de concedii medicale, prin introducerea unor reglementari care vor da posibilitatea unei verificari mai eficiente a modului de acordare a acestora.

Actul normativ adoptat astazi de guvern prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. „Dam posibilitatea platitorului de indemnizatii care in primele cinci zile este angajatorul, din a sasea zi este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ca impreuna, daca este cazul, cu reprezentanti ai politiei, sa faca verificarea prezentei la domiciliul sau la adresa indicata a pacientului. La momentul aprobarii certificatului medical, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere prin care va indica adresa la care va fi gasit si isi va asuma aceasta posibilitate de verificare. Aceasta procedura urmeaza a fi reglementata prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nu se regaseste in ordonanta de urgenta” a declarat Attila Cseke, ministrul Sanatatii.

Contabun.ro a mai scris si:
*Intreaba specialistul: concedii medicale
*Plata indemnizatiei de concediu medical – cumul de functii
*Diurna intra in baza de calcul pentru concediul medical?
*Baza de calcul a concediului medical in situatia in care nu exista venituri realizate in ultimele 6 luni
*Baza de calcul a concediului medical in cazul in care salariatul a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni
*Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca – info utile
*Recuperare concedii medicale din FNUASS – continut dosar

“In cazul in care persoana careia i s-a prescris concediu medical nu se afla la adresa precizata, se va incheia un proces verbal de catre persoanele care vor merge sa verifice si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical”, a mai precizat Attila Cseke.

Prin ordonanta de urgenta adoptata astazi de guvern a fost majorat si cuantumul limita al amenzilor care se pot acorda in cazul in care se constata ca nu au fost respectate prevederile legale pentru eliberarea concediilor medicale.

Ordonanta de urgenta prevede, totodata, ca durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice in ultimul an, fata de 45 de zile cat era pana acum.

Sursa: Guvernul Romaniei

(Visited 290 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× eight = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.