Penalitati mai mari pentru cine nu-si achita obligatiile fiscale la timp

Astazi a fost promovata Ordonanta de urgenta privind modificarea Ordonantei nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Modificarile sunt urmatoarele:
– Se reduce nivelul majorare de la 0,1% la 0,05% pe zi, iar sistemul de penalitati se schimba. „Majorarea va fi echivalent cu o dobanda, pentru ca este o modalitate prin care contribuabili se pot finanta”, a afirmat ministrul Sebastian Vladescu. Dar pe langa aceasta dobanda pe zi de intarziere, se introduce un nou sistem de penalitati prin care cei care au intarziat cu plata datoriei la stat intre 30 si 90 de zile platesc 5% din valoarea datoriei, iar cei care au intarziat mai mult de 90 de zile cu plata restantelor la bugetul statului platesc 15% din datorie. In primele 30 de zile nu se plateste nicio penalitate. Pentru impozitele locale se introduce un sistem simplificat, cu o penalitate de 2% pe luna.

– Se introduce dreptul organelor de inspectie fiscala de a stabili obligatia fiscala prin metode indirecte de reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor cand se constata ca evidentele contabile sau declaratiile contribuabilului nu reflecta situatia fiscala de fapt sau aceste documente nu sunt puse la dispozitie.

– Se desfiinteaza cele doua comisii care exista in acest moment: Comisia privind reglementarea pe baza acordului fiscal si cea privind reglementarea pe baza Codului de procedura fiscala. Va exista o singura comisie fiscala in Ministerul Finantelor. Va fi una singura, deci nu va mai exista riscul ca din Ministerul Finantelor sa avem solutii fiscale diferite.

– Se majoreaza pragul de la care un contribuabil se adreseaza direct catre comisia centrala, de la 1 milion la 5 milioane de lei. Pana la 5 milioane se pot adresa la nivel local.

– Se elimina posibilitatea de cesionare a creantelor fiscale de catre ANAF.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante – documentar fiscal
*Istoricul cotele de majorari, dobanzi si penalitati de intarziere pentru neplata in termen a obligatiilor fiscale
*Vezi aici ce dobanzi si penalitati de intarziere pentru neplata in termen a obligatiilor fiscale se calculeaza de la 1 iulie 2010
*Atentie! Cererile de amanare la plata a obligatiilor fiscale datorate si neachitate se pot depune pana la data de 30.06.2010
*ANAF aminteste: Obligatiile de plata neachitate la termen atrag dobanzi si penalitati de intarziere
*Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante, modificari aduse prin OUG 50/2013
*Cititi aici cum se poate amana plata obligatiilor restante. Peste 2.200 de contribuabili au obtinut deja amanarea datoriilor

(Visited 230 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four × 9 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.