ANAF anunta: Nedepunerea Formularului 200 pana pe 17 mai se amendeaza de la 10 lei la 100 lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala aminteste:

Formularul 200 se utilizeaza pentru definitivarea impozitului anual aferent veniturilor realizate in anul 2009 si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri in bani si/sau natura provenind din:
activitati independente activitati comerciale (comert, prestari servicii, chirii – rezultate dintr-un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere); profesii libere (medic, avocat, notar, expert contabil, consultant fiscal, arhitecti, executori judecatoresti etc); drepturi de proprietate intelectuala (brevete de inventii, drepturi de autor etc);
cedarea folosintei bunurilor imobile (chirii – dintr-un numar mai mic de 5 contracte de inchiriere, arenda);
activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real – venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere si solarii, precum si din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
castiguri realizate din transferul dreptului de proprietate asupratitlurilor de valoare;
castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pebaza de contract.

Atentie! Potrivit dispozitiilor legale (art.67 alin.9 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare), in perioada 01.01 – 31.12.2009 inclusiv, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise sunt venituri neimpozabile. Astfel, pentru anul 2009, in cazul castigurilor realizate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, persoanele fizice nu au obligatia depunerii formularului 200. Totodata, intermediarii sau platitorii de venituri nu au obligatia depunerii formularului 205 – „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit” pentru aceste venituri.


Declaratia privind veniturile realizate nu se completeaza daca persoana fizica a avut venituri:
– numai din salarii, din pensii, din activitati independente impuse pe baza de norme de venit (cu exceptia celor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit inca plati anticipate), din salarii din strainatate (alte venituri din strainatate se declara cu Formularul 201), din premii sportive sau jocuri de noroc, din dobanzi si dividende, din agricultura (cu exceptia arendei si a metodelor intensive, adica sere, solarii, pepiniere), din mosteniri, donatii, burse, alocatii de maternitate, de somaj.


Pentru veniturile realizate in anul 2009, termenul pentru depunerea formularului 200 – „Declaratie privind veniturile realizate” este 17 mai 2010.

In conformitate cu dispozitiile O.G nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 lei la 100 lei.

Formularul 200 poate fi obtinut direct de la sediul administratiilor financiare sau poate fi descarcat din sectiunea formulare utile.

Sursa: ANAF

 

Vezi si:
Declaratia 200 privind veniturile realizate de persoanele fizice in 2009 se depune pana pe 17 mai
Calendar declaratii, taxe si impozite mai 2010

(Visited 145 times, 1 visits today)

One Response to ANAF anunta: Nedepunerea Formularului 200 pana pe 17 mai se amendeaza de la 10 lei la 100 lei

  1. Avocat says:

    Fara sanctiuni nu se poate?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four + 8 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.