Cat este indemnizatia de somaj pentru o vechime neintrerupta in munca de 5 ani?

Intrebare:
Buna ziua. Cat as lua somaj daca am peste 5 ani vechime neintrerupta? Multumesc.

Raspuns:
Daca raportul de munca a incetat din motive neimputabile dumneavoastra si, dupa cum ati mentionat, aveti o vechime de 5 ani neintrerupta, deci indepliniti stagiul minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24, atunci aveti deptul la indemnizatia de somaj.

Potrivit art. 39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, actualizata:
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

(Visited 1,037 times, 1 visits today)

4 Responses to Cat este indemnizatia de somaj pentru o vechime neintrerupta in munca de 5 ani?

 1. adela says:

  am si eu o intrebare in legatura cu somajul.pe cartea de munca am anii lucrati in felul urmator:2002.05-2004.08,apoi am o intrerupere pana la urmatoarea angajare2005.12-2006.07,apoi o alta intrerupere a muncii,din 2007.05-2008.11[ apoi am intrat in concediul de maternitate 2 ani]in data de 2010.10 am fost reangajata la aceeasi firma pe o perioada de 1 luna si acum voi intra in somaj.vreau sa stiu pe ce perioada voi lua indemnizatia de somaj.si ce suma.multumesc

 2. ana domiano says:

  buna ziua daca am absolvit facultatea in iunie 2011, pot aplica acum in ianuarie 2012 pt somaj? intrucat nu am gasit un loc de munca raportat la art. 17 alin 2 lit b si art 38 alin 3. ?

  multumesc

 3. michaela_nicolaescu says:

  buna ziua,
  am urmatoarea situatie
  un angajat la firma x, cu 6 ani vechime, neintrerupta.la 05.04.2012 i se desface cim cu art 65 alin 1, firma fiind in faliment.
  pana la 8.06.2012 este in somaj. la 08.06.2012 semneaza, cu firma y, cim pe per determinata de 2 luni, caz in care i se suspenda somajul (cf legii somajului, art ART. 45:
  …(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
  c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni;…)
  la 11.06.2012 incepe activitatea.
  angajatul la data de 14.06.2012 renunta la contract(el fiind in perioada de proba de 5 zile, aferenta cim pe per det de 2 luni).
  ce obligatii au cele 2 parti, angajatul si angajatorul in acest caz, si ce acte trebuie intocmite(decizia de incetare este cu art 31 lit 3)?notificare de la fiecare dintre ei?
  de la ce data se reia somajul? dupa cele 2 luni, in care i ar expira cim ul incheiat? sau imediat, fiindca una din parti a renuntat la cim?
  i se poate modifica in revisal, perioada de la 2 luni, la o luna, ca nu mai fie nevoie sa astepte 2 luni pentru a si relua somajul?(sa zicem ca s ar fi facut o greseala din partea angajatorului)
  sau se face un act aditional, de modificare a cim ului de la 2 luni la o luna? si se inregistreaza acesta in revisal?
  multumesc frumos!

 4. Elena Savciuc says:

  Potrivit alin.(3) art.45 din Legea somajului, repunerea in plata, dupa suspendarea platii indemnizatiei de somaj la data incadrarii in munca, pe o perioada de cel mult 12 luni, se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

  Un aspect important de care trebuie tinut cont, prevazut la alin.(1) lit.a) art. 17 din Legea somajului, este faptul ca, de indemnizatia de somaj beneficiaza persoanele carora le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor.

  Astfel, in cazul in care incetarea contractului in perioada de proba a intervenit din initiativa salariatului, acesta nu va mai putea beneficia de indemnizatia de somaj prin repunerea in plata.

  Ca sa puteti totusi beneficia de repunerea in plata a indemnizatiei de somaj, trebuie ca initiativa incetarii contractului sa revina angajatorului. Astfel, angajatorul va emite o notificare prin care va anunta salariatul ca incepand cu data x inceteaza contractul conf. art.31 alin.(3) din Codul muncii, fara a fi necesara motivarea deciziei, si va inregistra in revisal incetarea contractului in baza articolului mentionat.

  Salariatul la randul lui se va prezenta la somaj cu acea dovada de incetare a contractului si va face o cerere de repunere in plata a indemnizatiei de somaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one × 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 5.980 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor.