In atentia platitorilor de TVA aflati in inactivitate temporara sau declarati inactivi

Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui ANAF, conform art. 153 din Codul Fiscal, ca si pentru persoanele aflate in inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului, organele fiscale anuleaza, potrivit art. 153 alin. (9) si a prevederilor Ordinului presedintelui ANAF 1.786/2010, inregistrarea in scopuri de TVA a acestora. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA determina si ajustarea TVA deduse pentru bunurile de capital si activele corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital. Ajustarea TVA constituie obligatie a persoanelor impozabile, potrivit prevederilor art. 148 si 149 din CF. Prezentam mai jos informatii utile privind procedura de ajustare in cele doua situatii.

1. Ajustarea TVA aferenta bunurilor de capital
Conform pct. 54 alin (4) din HGR nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal , in perioada de inactivitate, bunurile de capital ale acestor societati sunt considerate ca fiind alocate unei activitati fara drept de deducere a TVA fiind obligatorie ajustarea taxei conform prevederilor art. 149 alin (4) lit. a) pct. 1 din CF.

Bunurile de capital, in sensul ajustarii TVA, reprezinta toate activele corporale fixe, definite la art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 3, a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani, precum si operatiunile de constructie, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparatiile sau lucrarile de intretinere a acestor active, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau orice alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispozitia unei alte persoane.

Conform art. 149 alin (1) lit. d) din Codul Fiscal, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital reprezinta taxa achitata sau datorata, aferenta oricarei operatiuni legate de achizitia, fabricarea, constructia, transformarea sau modernizarea acestor bunuri, exclusiv taxa achitata sau datorata, aferenta repararii ori intretinerii acestor bunuri sau cea aferenta achizitiei pieselor de schimb destinate repararii ori intretinerii bunurilor de capital.

Ajustarea va fi reflectata in ultimul decont de taxa pe valoarea adaugata depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

Cand inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta a platitorilor de TVA (inceteaza suspendarea activitatii sau inactivitatea) iar persoanele impozabile vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, acestea pot ajusta taxa aferenta bunurilor de capital proportional cu perioada ramasa din perioada de ajustare, conform art. 149 alin. (4) lit. c) din Codul Fiscal.

Ajustarea va fi reflectata in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.

2. Ajustarea TVA aferenta activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital
Activele corporale fixe reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului.

Conform pct. 53 alin. (7) din HGR nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pentru persoanele impozabile care figureaza in lista contribuabililor inactivi, precum si pentru persoanele aflate in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului, a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de catre organele fiscale competente, conform art. 153 alin. (9) din Codul Fiscal, se considera ca activele corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul Fiscal, care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 148, lit. c) din Codul Fiscal pentru valoarea ramasa neamortizata.

Ajustarea va fi reflectata in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

Daca persoanele impozabile solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, atunci cand inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, acestea pot ajusta conform pct. 53 alin. (2) lit. b) din HGR nr. 44/2004 taxa aferenta activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital potrivit art. 149 din Codul Fiscal pentru valoarea ramasa neamortizata. Ajustarea va fi reflectata in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.

Sursa: Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Valcea

(Visited 351 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 + = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.