In atentia persoanelor fizice autorizate si a asociatiilor familiale!

In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 2-5 din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in Registrul Comertului in temeiul unor acte normative anterioare actului normativ mentionat mai sus, au avut posibilitatea sa functioneze in baza certificatului de inregistrare, emis de Oficiul Registrului Comertului, o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a  ordonantei de urgenta.

Astfel, pana la 27 aprilie 2010, persoanele prevazute mai sus, au avut posibilitatea sa opteze pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de actul normativ mai sus precizat, respectiv – intreprindere individuala, persoana fizica autorizata sau intreprindere familiala. In consecinta, persoanele care nu si-au exercitat dreptul de optiune trebuie sa inceteze activitatea urmand sa fie radiate din Registrul Comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate.

Rezolutia prin care directorul ORC dispune radierea se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza, sub forma tabelara, la sediul ORC unde s-a dispus radierea.

Sanctiuni
In conformitate cu prevederile art. 1, lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit. Fapta se sanctioneaza  conform art. 2, lit. c), din Legea nr. 12/1990, cu amenda de la 1.000-1.500 lei sau cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

In acelasi timp, marfurile sau produsele care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea acestei fapte,daca sunt ale contravenientului sau ale operatorului economic, precum si sumele de bani si lucrurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca si se valorifica in conditiile legii, contravaloarea lor facandu-se venit la bugetul administratiei publice centrale.

Alte precizari
Contribuabilii care din diferite motive nu au reusit sa se transforme intr-una din formele de organizare prevazute de OUG nr. 44/2008 pana la 27 aprilie 2010 si au fost radiati de ORC, dar doresc continuarea activitatii, au obligatia sa reia procedura legala de autorizare.

Contribuabilii care au desfasurat activitati independente si in anul 2010 nu s-au transformat intr-una din formele de organizare prevazute de OUG nr. 44/2008, si nu mai doresc sa desfasoare activitate, au obligatia depunerii la organul fiscal a certificatului de inregistrare fiscala, in original, in vederea anularii, si a formularului 070 „Declaratia de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, completand rubrica de incetare a activitatii.

De asemenea, contribuabilii au obligatia depunerii formularului 220 „Declaratie privind venitul estimat” – pentru veniturile si cheltuielile realizate in anul 2010, pana la data radierii, urmand ca in anul 2011 pana la 25 mai sa depuna formularul 200, cu veniturile realizate in anul 2010. Odata cu depunerea acestor documente contribuabilii trebuie sa-si achite obligatiile fiscale la zi.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine × = 27

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.