Schimbarea perioadei fiscale la TVA – precizari

Contribuabilii – persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri  taxabila in Romania – sunt obligati sa utilizeze ca perioada fiscala pentru TVA luna calendaristica.

Obligatie
Persoanele impozabile care sunt obligate sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal sau in evidenta caruia aceasta se afla inregistrate ca platitori de impozite si taxe „Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”.

Termen de depunere
Declaratia de mentiuni se depune in termen de maximum cinci zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie direct la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata.

In functie de data exigibilitatii taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
– data de 1 a primei luni din trimestrul calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
– data de 1 a celei de-a treia luni din trimestrul calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
Atentie! Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila are obligatia depunerii unui decont de taxa, formular 300, pana la data  de 25 inclusiv a celei de-a treia luna a trimestrului.
– data de 1 a primei luni a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

De retinut! Persoanele impozabile care vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica, ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri, au obligatia sa mettina aceasta perioada fiscala doar in anul curent si in anul urmator.

Sanctiuni
Depunerea cu intarziere a declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale, respectiv peste termenul de maximum cinci zile lucratoare de la finele lunii in care a intervenit exigibilitatea achizitiei intracomunitare, constituie contraventie potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Codul de Procedura Fiscala (CPF) si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

Depunerea cu intarziere a deconturilor de TVA constituie contraventie potrivit art. 219 alin. (1) lit. b) din CPF si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.165/2.06.2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizttie intracomunitara taxabilaiin Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 371/2.06.2009; Ordinul presedintelui ANAF nr. 77/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 “Decont de taxa pe valoarea adaugata”, art. 156  indice (1) alin. 6 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 334 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 1 = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.