Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?

Intrebare:
Buna ziua, sunt insarcinata in 26 de saptamani si as vrea sa stiu la cat va ajunge indemnizatia de maternitate la un salariu brut de 9875 ron in ultimele 12 luni. Care ar fi suma care ar trebui s-o primesc (daca se poate si o formula dupa cum se calculeaza mi-ar fi de ajutor) ? Care este salariul minim brut pe tara?
Multumesc anticipat

Raspuns:
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar contributia de asigurari sociale (CAS).

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Din cele relatate de dumneavoastra nu am inteles daca suma veniturilor din ultimele 12 luni este de 9875 lei sau salariul brut lunar. Daca aveti un salariu brut lunar de 9875 lei, trebuie sa stiti ca venitul lunar luat in calcul nu va depasi valoarea de 7200 lei (maximum12 salarii minime brute pe tara lunar conform art.10 din OUG nr.158/2005).

Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:

Indemnizatia de maternitate neta = cuantumul indemnizatiei de maternitate – CAS

 

Cuantumul indemnizatiei de maternitate = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei * 85% * numarul de zile lucratoare din concediul medical

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei = baza de calcul a indemnizatiei / zile baza de calcul.

Explicatii:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.
Concediul de maternitate nu se impoziteaza (art.42 lit.a din Codul Fiscal), se suporta integral din FNUASS.
CAS = din cuantumul indemnizatiei se retin doar 63 lei  CAS (contributia de asigurari sociale se calculeaza la salariul minim brut pe economie, astfel: 600*10.5%*nr.zile cm/nr.zile lucratoare in luna).

Salariul minim brut pe tara la momentul de fata este 600 lei.

(Visited 2,041 times, 1 visits today)

65 Responses to Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?

 1. madalina says:

  buna ziua ma numesc madalina si sunt insarcinata in 18 luni . in ultimele 3 luni am luat concediu medical deoarece muncesc intrun loc unde ridic greutati si nu mai pot pana in prezent am luat 43 zile si as vrea pana ies in crestere copil sa le iau diferenta pana la 90 zile .
  Ma intereseaza cum se calculeaza in situatia mea pe cartea de munca am 1460(brut) iar in mana 1020(net)? Cumva indemnizatia mea va scadea as dorii un raspuns.

 2. anca says:

  buna ziua! am nascut in data de 05 .07.2009,as dori sa stiu cind trebuie sa intru in activitate,dupa concediul de 2 ani de crestere a copilului.in ziua cind s-a nascut copilul sau a doua zi? ce prevede noul cod al muncii? va multumesc

 3. Robert says:

  Va rog un raspuns, la calculul indemnizatiei pt cresterea copilului, venituri realizate din din profesii libere cum se face calculul? Ex: pt un venit de 10.000 ron, ce suma se ia in calcul la indemnizatie?

 4. emilia says:

  buna ziua
  As vrea sa stiu si eu ce venituri din activitati independente sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei?
  Eu colaborez cu o firma si am completat declaratia 020 , ei vireaza impozitul catre stat si mi-au spus ca eu va trebui sa scot de la finante doar o foaie care sa ateste ca eu am platit impozit pentru venitul realizat.
  si inca o intrebare :pot sa realizez venit din activitati independente doar intr-o luna din 12 luate in considerare la calculul indemnizatiei(eu lucrez si cu carte de munca la un angajator).
  multumesc.

 5. cristina lupu says:

  buna ziua
  As vrea sa stiu si eu cum se inregistreaza un concediu medical al unui angajat cu contract de administrare

 6. Anisia says:

  Buna ziua,
  Am si eu cateva nelamuriri.
  Sunt gravida in 7 saptamani. Lucrez la o firma de 1 ani si 3 luni cu un salariu pe cartea de munca de 126 lei, trecuta cu 2 ore pe zi.
  As dori sa stiu, daca voi opta pentru concediul de 2 ani de crestere a copilului, voi putea lua acei 600 de lei?
  Multumesc.

 7. daciana says:

  buna ziua, va rog un raspuns.am nascut pe data de 18 august 2011, dar pana in data de 31 august 2011 am fost in concediu de odihna.lucrez in invatamant si trebuia sa ma intorc la servici pe data de 1 septembrie 2011. va rog sa imi spuneti cum se calculeaza cele 42 de zile de concediu de maternitate in acest caz, nedorind sa intrerup concediul de odihna.
  multumesc

 8. corina says:

  as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu calculul indemnizatiei de crestere al copilului,daca am salariul brut de 1000 lei cat o sa iau indemnizatia pe o perioda de 2 ani sau pe un an vreau sa vad cum e mai avantajos daca se merita sa ma intorc la munca dupa 1 an sau dupa 2.acest salariu il am din septembrie anul trecut si o sa nasc cam pe 20 noiembrie 2011.va multumesc.

 9. flory says:

  buna numele meu este flory sunt insarciinata in 20 de saptamanisi as vrea sa stiu si eu cat ar fi indemnizatia ce mi se cuvine am salariul brut de 110ron .

 10. Alina says:

  Buna ziua,

  Am si eu nevoie de ajutor din partea dumneavoastra. Din luna Ianuarie 2012 voi intra in concediu prenatal (in cele 126 de zile de concediu medical). As vrea sa va intreb cum se calculeaza acest concediu prenatal. Inca nu sunt lamurita daca se calculeaza din salariu brut sau net.Mentionez ca venitul meu brut lunar este de 2060 lei iar cel net este de 1465 lei si nu am mai avut nici o zi de concediu in ultimile 6 luni.
  Alina

 11. ramona says:

  buna ziua, spuneti-mi va rog daca indemnizatia pentru cele 126 zile (luate integral dupa nastere) este afectata in cazul in care inainte de nastere am avut 90 zile de concediu medical?ma ajutati cu o formula de calcul pentru un venit brut de 5000 ron?
  multumesc

 12. Anonymous says:

  Buna,
  Sunt insarcinata in 20 saptamani si as dori sa stiu cati bani primesc pe indemnizatia de crestere a copilului ,timp de 2 ani la un salar brut de 2300 lei

 13. anne says:

  buna ziua,
  Am nascut in septembrie 2010 si am beneficiat de cele 126 se zile de concediu dupa ce am nascut si mentionez ca am lucrat 9 luni fara intrerupere inainte de nastere astfel neavand dreptul de a primi indemnizatia de crestere copil.Ce as dori sa stiu este daca am dreptul de a beneficia de indemnizatia de maternitate pt cele 126 de zile deoarece a m dus angajatorului actele necesare de la medic insa nici pana in momentul de fata nu am primit nimic.multumesc

 14. Alexandra says:

  Buna ziua,ma numesc Alexandra,am 8 luni de sarcina,lucrez la o firma de pantofi la care mam angajat anul trecut in luna iunie,si am ramas gravida in luna august,am mai lucrat la o firma timp de 6 luni inainte de asta,a urmat o pauza de 3 sapt in care nu am lucrat,si mi sa spus ca nu pot sa beneficiez de indemnizatie pt copil,ca nu am 12 luni in campul muncii.Indemnizatia se da din ziua cand nasti copilul???adica sa am 12 luni pana atuncea???sau dupa ce mi se termina cele 126 de zile de concediu de drept de la 7 luni????astept raspuns

 15. emilia monica says:

  Buna ziua!Ma numesc Emilia si sunt insarcinata in 33 de saptamani,practic mai am 6 saptamani si voi naste,iar cu 1 august voi intra in concediu de maternitate…intrebarea mea este cum stiu cate zile pot avea acest concediu?
  Sigur,stiu ca 42 de zile dupa nastere,dar daca nu am luat mai devreme pot beneficia de maxim 126 de zile cum prevede legea?Astept raspuns,daca ati trecut prin aceasta situatie,ca am invatat pe pielea mea ca nici legile nu sunt pentru toti la fel!Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.