Concediul de maternitate pentru o viitoare mamica somera

Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate care supravegheaza sarcina sau de catre medicul de familie.

Intrebare:
Buna ziua. As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care viitoarea mamica este somera, iar somajul i se termina cu o luna inainte de nastere. Cum se calculeaza indemnizatia? Avand in vedere ca ultimile 12 luni inainte de nastere a fost in somaj. Multumesc.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns:
Viitoarea mamica trebuie sa anunte Agentia de Ocupare a Fortei de Munca ca este gravida si sa prezinte certificatele de concediu medical eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist (concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical).

Chiar daca viitoarea mamica este in somaj, are dreptul la concediu de sarcina si lauzie care este de 126 zile calendaristice.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea gravidei, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Viitoarea mamica trebuie sa faca un calcul si sa isi ia acest concediu inainte sa i se termine somajul, in asa mod incat concediul de lauzie sa nu fie mai mic de 42 zile calendaritice.

Dupa terminarea concediului de maternitate, va intra in concediu de ingrijire copil (daca a realizat timp de 12 luni inainte de nastere venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codul fiscal-somajul indemnizat intra in calcul).

In perioada concediului de maternitate si a concediului de crestere a copilului, somajul se suspenda.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005.  Indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza, se retine doar contribuitia de asiguarari soaciale (pensia) calculata la salariul minim pe economie.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii (in aceste venituri intra si indemnizatia de somaj).

Vezi si:
Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?

Concediul si indemnizatia de maternitate – informatii utile

(Visited 2,401 times, 1 visits today)

27 Responses to Concediul de maternitate pentru o viitoare mamica somera

 1. bajan oana says:

  BUNA ZIUA. AS DORI SI EU SA AFLU DACA BENEFICIEZ DE CONCEDIU MATERNAL DACA AM UN CONTRCAT DE MUNCA PE O PERIOADA DE 11 LUNI , IAR DUPA TERMINAREA ACESTUIA CARTEA DE MUNCA MI O BAG LA O FIRMA PT CATEVA LUNI(3-4), ASTFEL INCAT SA POT BENEFICIA APOI DE SOMAJ.(ADICA CUM TREBUIE SA AM LUCRATE 12 LUNI NEINTRERUPTE DOAR LA UN LOC DE MUNCA SAU 12 LUNI INDIFERENT UNDE ).
  SI DACA APOI DIN SOMAJ AS PUTEA SA INTRU IN CONCEDIUL MATERNAL.
  SI DE CATE LUNI DE SOMAJ BENEFICIEZ IN CONDITIILE IN CARE SUNT LA PRIMUL SERVICIU,RESPECTIV UN AN DE MUNCA?
  MULTUMESC!

 2. admin says:

  Potrivit art.1 din OUG nr.148/2005, daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului aveti realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole), potrivit prevederilor Codului fiscal, veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

  Aceste venituri pot fi realizate la mai multi angajatori.

  In calculul celor 12 luni prevazute la art.1 din OUG nr.148/2005 se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art.1 alin. (2) din OUG nr.148/2005, considerate, in intelesul ordonantei, luna intreaga (somaj, concediu medical, concediu de maternitate, somaj tehnic etc.).

  Iar prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal. Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile (art.4 din Normele de aplicare a OUG nr.148/2005).

  Puteti intra in concediu de maternitate si apoi in concediu de ingrijire copil din somaj. Pe durata celor doua concedii somajul se supsenda si se reia de unde a ramas dupa concediu de ingrijire copil.

  In ceea ce priveste indemnizatai de somaj, potrivit art.39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor cu un stadiu de cotizare de cel putin un an pentru o perioada de 6 luni.

 3. diana says:

  buna ziua,sunt o viitoare mamica insarcinata in 7 luni cu DPN 20 IANUARIE.Am absolvit facult in iunie-iulie a.n,mi am depus actele pt somaj si din data de 30.09 beneficiez de somaj pana pe 30.03.2011.(6luni).
  As vrea sa stiu daca beneficiez de indemniz. de crestere a copilului de 2 ani in aceste conditii?!!
  Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!!!

 4. admin says:

  Da, veti beneficia de indemnizatia pentru ingrijirea copilului. Atat perioada facultatii (absolvita cu examen de liceta sau de diploma organizat in prima sesiune) cat si somajul si indemnizatia de maternitate sunt perioade asimilate in care nu sunt realizate venituri, dar care intra in cele 12 luni prevazute de OUG nr.148/2005.

  A se vedea art.1 din OUG nr.148/2005, art.4 din Normele de aplicare a OUG nr.148/2005.

  Nu uitati ca aveti dreptul la 126 zile calendaristice de concediu de maternitate (sarcina si lauzie), obligatorii fiind doar cele 42 zile calendaristice de lauzie. Pentru a beneficia de concediul de maternitate (concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical) trebuie sa prezentati la Agentia de Somaj certificatele medicale. Pe durata concediului de maternitate si a concediului de ingrijire copil somajul se suspenda si se reia de unde a ramas dupa terminarea acestora.

 5. Diana Halangescu says:

  Buna ziua, as dorii sa intreb daca in urma reducerilor salariale facute de guvern in 2010 s-a schimbat ceva si la durata concediului pentru cresterea copilului ( 2 ani?) si care este suma primita de mamica in acest concediu, tine de salariul avut inainte de nastere sau este o suma fixa pentru toate persoanele? Multumesc! Diana

 6. admin says:

  Art.1 alin.(1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

  Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, la art.12, prevede diminuarea indemnizatiei de ingrijire copil, prevazuta la art.1 alin.(1) din O.U.G. nr.148/2005, cu 15% pana la 31.12.2010. Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.

  OUG nr.148/2005 nu a suferit modificari in legatura cu durata concediului de ingrijire copil (deocamdata).

 7. szasza says:

  Buna ziua!
  Vreau sa va rog sa -mi raspundeti, daca puteti la intrebarea ca daca, am fost somera 5 luni dupa care m-am angajat si am lucrat 8 luni, intre timp am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc in iulie 2011 voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si daca stiti cat timp? va multumesc mult.

 8. admin says:

  Inainte sa vi se termine somajul veti intra in concediu de maternitate si apoi veti face cerere pentru a intra in concediu de ingrijire copil (daca indepliniti conditiile prevazute la art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005). Pe durata concediului de maternitate si a concediului de ingrijire copil somajul se supsenda si se reia de unde a ramas dupa ce reveniti din aceste concedii.

  Aveti dreptul la 126 zile calendaristice de concediu de maternitate (sarcina si lauzie). Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea gravidei, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

 9. iuliana says:

  buna ziua. sunt insarcinata in 2 luni.la 1 ianuarie mi se termina contractul de munca, apoi am dreptul la 6 luni somaj pe care l-as termina pe la 31 iunie, iar eu o sa nasc cam pe 15 iulie.
  pot beneficia de indemnizatie maternitate chiar daca mi se termina somajul i9nainte sa nasc? sau am dresptul din timpul somajului sa intru in prenatal?
  va rog reumos sa-mi raspundeti si mie
  multumesc

 10. mariana says:

  Am fost angajata 1.6ani dupa care am intrat in concediu de maernitate.iar acum am intrat in somaj.Daca acum in timpul somajului sunt insarcinata beneficiez de concediul de maternitate? sau dupa ce se termina somajul trebuie sa ma reangajez?va multumesc si astept un raspuns

 11. doris says:

  as avea si eu o intrebare daca nu va suparati si va rog din suflet sa mi rasp cat mai repede posibil.eu am un contract de munca facut pe doua ore cu un salariu de 120 lei avand o perioada de un an de la angagajare…si sunt eleva in ultimul an la o post liceala particulara .ce m ar interesa pe mine este daca eu pot beneficia de somaj dupa terminarea cursurilor si absolvirea acestora apoi daca din somaj pot fi trimisa in concediu de maternitate .va multumesc

 12. korey says:

  am lucrat aproape 2 ani neintrerupt si am fost data in somaj. problema este ca am ramas insarcinata in prima luna de somaj,beneficiez de doar 6 luni de somaj si se termina in august iar eu voi naste in decembrie. Voi beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? xau care este solutia de urmat pentru a lua indemnizatia.
  Cu mult respect, va rog un raspuns concret!

 13. ank says:

  buna ziua! situatia mea se prezinta asa: somaj in perioada aprilie-sept 2010, contract de munca pe perioada nedeterminata din sept 2010 pana in prezent cand sunt insarcinata in 24 de saptamani. doctorul care imi supravegheaza sarcina mi-a recomandat concediu prenatal din a 28-a saptamana de sarcina. am vb cu angajatorul si acesta nu vrea sa-mi plateasca indemnizatia de concediu. are vreun temei legal sa faca acest lucru si cum pot sa-l constang eu sa-mi plateasca concediu.

 14. anca says:

  buna ziua..eu am terminat facultatea in 2010, iar apoi m-am inscris la master. daca nasc pana la terminarea masterului pot beneficia de concediu de maternitate?va multumesc

 15. dody says:

  Written by szasza on 22/11/2010. Buna ziua!
  Vreau sa va rog sa -mi raspundeti, daca puteti la intrebarea ca daca, am fost somera 5 luni dupa care m-am angajat si am lucrat 8 luni, intre timp am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc in iulie 2011 voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si daca stiti cat timp? va multumesc mult.

 16. Ionela says:

  Buna ziua,as dori daca se poate sa-mi dati si mie un raspuns ,sunt insarcinata in 4 luni m-am angajat cu data de 01.12 2011 ,in februarie am aflat ca sunt insarcinata,in mod normal ar trebui sa nasc in luna octombrie 2011,numai ca nu fac un an de zile la firma respectiva ,iar inainte in luna ianuarie m-i s-a terminat somajul,dupa care 10 luni am stat fara servici,ce pot sa fac sa ma incadrez pentru concediul maternal.

 17. carmen says:

  azi 14 mai copilul meu a facut 2 ani deci mi sa terminat concediul de crestere copil.Problema e ca sunt insarcinata in 20 de saptamani si am o sarcina cu probleme .Daca duc medicale de acum pana nasc este vreo problema?

 18. Ana says:

  Buna seara!! Daca sunt somera din anul 2010 martie 19, avand 2 ani si 6 luni de lucru ca inginer proiectant la o firma, unde se practica nepotismul, primind somaj timp de 6 luni si de atunci neavand nici un venit, decat pe cel al sotului care este angajat din 2003 si care m-a luat in intretinere la serviciu, pot cumva beneficia de indemnizatia cresterii copilului?? sau sotul meu poate intra in concediul de paternitate ?? Sotul meu vrea sa lucreze la negru sau prin contract de colaborare sa ne ajunga banutii pentru chirie si tot ce tine de copil. Astept raspunsul dumneavoastra. Cu respect C. Ana anacogean@yahoo.com

 19. Pricop Alexandra says:

  Buna ziua! Sunt angajata de 5 luni la o firma cu contract pe perioada nedeterminat si intr-o luna termin masterul. As vrea sa stiu daca as putea intra in somaj avand in vedere ca am fost studenta. Acum sunt insarcinata in prima luna, as putea intra din somaj in concediu de crestere copil sau ar trebui sa mai lucrez cateva luni. Intreb deoarece e cam mult stres la serviciu si mi-e frica cu sarcina. MULTUMESC!

 20. georgy says:

  am fost in concediu pentr crestere copil timp de 2 ani.am revenit la serviciu di 27.06.2012 iar din 25.07.2012 seful a zis ca intru in somaj.daca intr-o luna raman insarcinata si cand se termina somajul mai platesc 3.4 luni cartea de munca la o firma ,mai pot intra in concediu pentru crestere copil 2 ani? pls raspuns?

 21. Emese says:

  Buna ziua!!! As dori sa va intreb daca cbeneficiez de concediul de maternitate daca am terminat facultatea in luna iulie, mi-am luat licenta, iar apoi mi-am depus dosarul de somaj dar din cauza unor neplaceri doar din 1 noiembrie primesc somaj 6 luni. Am ramas insarcinata in aceasta luna, iar daca platesc toate cotizatiile din luna mai dupa ce mi se termina somajul, o sa pot intra in matermitate? (urmeaza sa nasc in luna august)

 22. olga says:

  Buna ziua! Am fost angajata la o firma din iul. 2009 pana pe 17 aug 2012, pe 6 sept. mi-am depus actele pentru somaj, in octombrie am ramas insarcinata. La somaj am probleme nu m- au gasit cu cei 3 ani pe care ii am lucrati la ultimul loc de munca. e o problema cu stagiul de cotizare interesant este ca dosarul meu este acceptat, eu deja iau banii dar in loc de 7 ani cat am eu in cartea de munca mi-au trecut doar 4 ani si atunci iau numai 6 luni somaj, am cerut redeschiderea dosarului pentru ca contabila de la firma la care am lucrat mi-a garantat ca sunt platite toate taxele. Deja de o luna am depus cererea de revizualizare a dosarului dar nimic nu au rezolvat. Daca s-ar rezolva as lua 9 luni somaj in loc de 6 si atunci as avea doar o luna descoperita si din cate am citit de pe site-ul dumneavoastra as avea dreptul la concediu medical si as putea intra in prenatal, daca raman doar cu 6 luni de somaj as avea doar 5 luni de sarcina la terminarea somajului si in cazul acesta nu stiu ce trebuie sa fac. La somaj daca intreb ceva mi se raspunde urat . Care sunt drepturile mele?

 23. hincu geanina says:

  Buna ziua,sunt in somaj din luna noiembrie 2012 timp de sase luni(am absolvit o scoala postliceala).In prezent sunt insarcinata in 10 sapt. si vreau sa va rog din suflet sa-mi rasp la o intrebare,daca puteti:e posibil sa beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului?Data prob. a nasterii e 02.09.2013,iar somaj se sfarseste in luna aprilie 2013.
  Va multumesc frumos si accept orice rasp al dvs.!

 24. laura says:

  buna ziua.am si eu o intrebare.am lucrat timp de 10 luni la o firma pe perioada determinata,mi-a expirat contractul iar acum sunt in somaj.imi doresc f mult sa fac un copil si as dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie daca acum sunt in somaj sau trebuie sa ma angajez?multumesc

 25. irina says:

  buna ziua,va adresez o intrebare in numele prietenei mele.a lucrat timp d 2 ani cu contract,dupa care a ramas insarcinata.a beneficiat d ccc 2 ani dupa care a fost nevoita sa ramana in somaj.problema este ca in acest timp a ramas din nou insarcinata.dupa calculele ei,ar naste cu o luna inaintea terminarii somajului.mai poate beneficia de un al 2 lea ccc daca nu a mai lucrat acel minim de 12 luni? multumesc!

 26. Elena Savciuc says:

  Cele 12 luni prevazute la art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010 pot fi constituite integral si din perioade in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe situatii, cum ar fi: au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului; au beneficiat de indemnizatie de somaj etc. (art.2 alin.(5) din OUG nr.111/2013).

  Astfel, chiar daca viitoarea mamica este in somaj, ea are in primul rand dreptul la concediu de sarcina si lauzie care este de 126 zile calendaristice. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea gravidei, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

  Prietena dumneavoastra trebuie sa anunte Agentia de Ocupare a Fortei de Munca ca este gravida si sa prezinte certificatele de concediu medical eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist inainte sa i se termine somajului. Dupa terminarea concediului de maternitate va intra in concediu de ingrijire copil. Pe durata concediului de maternitate si a concediului de ingrijire copil somajul se suspenda.

 27. CONSTANTIN AURELIA-CRISTINA says:

  Buna ziua sunt insarcinata in 16 saptamani si tot odata si in somaj,pana voi naste nu o sa mai beneficiez de ajutor de somaj el terminandu-se in luna aprilie,am lucrat in perioada 11-05-2012 pana 08-10-2015,pot beneficia de ajutor crestere copil???
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.