TVA aferenta achizitiilor de microbuze de transport de persoane nu se deduce

Directia Generala a Finantelor Publice Valcea reaminteste agentilor economici ca, incepand cu data de 1 mai 2009, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2009, taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata de pana la 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv scaunul soferului, nu se deduce pana la data de 31.12.2010.

Atentie! Intra in categoria vehiculelor rutiere la achizitia carora nu se deduce TVA vehiculele care, potrivit prevederilor OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, prin constructia si din echiparea lor rezulta ca sunt destinate exclusiv pentru transportul de persoane.

Fac exceptie de la limitarea dreptului de deducere a TVA urmatoarele:
– vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
– vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
– vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
– vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

Prezentam in continuare monografia contabila cu privire la inregistrarile generate ca urmare a aplicarii limitarilor speciale ale dreptului de deducere pentru achizitiile de vehicule prevazute la art. 145 indice 1 din Codul Fiscal.

In cazul achizitiilor intracomunitare de vehicule, daca TVA este integral nedeductibila rezulta ca aceasta este in totalitate o taxa nerecuperabila si devine parte a costului de achizitie. Pentru a reflecta in contabilitate aceasta operatiune se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
a) daca TVA devine exigibila in aceeasi luna in care se efectueaza si receptia vehiculului:
– se inregistreaza TVA ca taxa colectata si taxa deductibila:

4426 = 4427
„TVA deductibila” „TVA colectata”

– se inregistreaza TVA nerecuperabila in costul de achizitie al vehiculului la data receptiei acestuia:

213 = 4426
„Instalatii tehnice, mijloace de transport,
animale si plantatii
„TVA deductibila”

b) daca exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara si receptia vehiculului au loc in luni diferite:
b1) inregistrari care se efectueaza in luna in care a intervenit exigibilitatea achizitiei intracomunitare:
– se inregistreaza TVA ca taxa colectata si taxa deductibila:

4426 = 4427
„TVA deductibila” „TVA colectata”

si concomitent,
– se inregistreaza TVA nerecuperabila in costul de achizitie al vehiculului:

231 = 4426
„Imobilizari corporale in curs de
executie”
„TVA deductibila”

b2) inregistrarea in luna in care are loc receptia bunului (ulterior lunii in care a fost declarata achizitia intracomunitara), in costul de achizitie a sumei inregistrate anterior in contul 231 „Imobilizari corporale in curs de executie”:

213 = 231
„Instalatii tehnice, mijloace de
transport, animale si plantatii”
„Imobilizari corporale in curs de executie”

In cazul importurilor de vehicule, daca TVA este integral nedeductibila rezulta ca aceasta este in totalitate o taxa nerecuperabila si devine parte a costului de achizitie. Pentru a reflecta in contabilitate aceasta operatiune se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
– plata TVA:

4426 = 512
„TVA deductibila” „Conturi curente la banci”

si concomitent:

% = 404
213 – „Instalatii tehnice, mijloace
de transport, animale si plantatii”

4426 – „TVA deductibila”

Furnizori de imobilizari”

Pentru achizitiile din tara de vehicule, TVA va face parte din costul de achizitie numai daca taxa a fost integral nedeductibila. Pentru operatiunile de leasing, avand in vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu a fost integral nedeductibila si nu va face parte din costul de achizitie al vehiculului.

Baza legala: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 249/2009; Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 766 bis/2009.

Sursa: www.finantevalcea.ro

(Visited 184 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four × = 28

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.