Registrul operatorilor intracomunitari – proceduri de organizare si functionare

Pe site-ul www.anaf .ro a fost publicat, spre dezbatere publica, Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Potrivit Proiectului de Ordin,  se va infiinta un „Registru al operatorilor intracomunitari”, care va cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.153 sau 153¹ din Codul fiscal, care efectueaza operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art.158² alin.(1) din Codul fiscal.

Inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari se va realiza la cererea contribuabililor inregistrati in scopuri de TVA conform art.153 sau 153¹ din Codul fiscal, inainte de a efectua operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art.158² alin.(1) din Codul fiscal.

In Registrul operatorilor intracomunitari nu se vor inscrie:
a) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art.153 sau 153¹ din Codul fiscal;
b) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA conform art.153 sau 153¹ din Codul fiscal, la cerere sau din oficiu, de catre organul fiscal,
c) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana fata de care s-a dipus punerea in miscare a actiunii penale si/sau care are inscrise in cazierul judiciar infractiuni, in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art.158² alin.(1) din Codul fiscal.

Eliminarea din Registrul operatorilor intracomunitari se va realiza la cerere sau din oficiu, de catre organul fiscal.

Registrul operatorilor intracomunitari va fi gestionat, la nivelul organelor fiscale competente, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Vezi Proiectul de Ordin si anexele:
Anexa 1
Anexa 2
Anexa 3
Anexa 4
Anexa 5
Anexa 6
Anexa 7
Anexa 8

Sursa: anaf.ro

(Visited 205 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven × 8 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.