Guvernul a decis: Tichetele de masa vor fi impozitate cu 16% iar PFA vor plati contributii de asigurari individuale

Guvernul a adoptat azi ordonanta de urgenta care modifica Codului Fiscal de la 1 iulie 2010. Principalele modificari aduse Codului fiscal, dupa cum a declarat azi Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, se refera la:

– Modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul  venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%.

–Veniturile beneficiarilor din activitati independente (sunt incluse si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala) vor fi supuse la plata contributiilor individuale  (contributiile de asigurari sociale – 10,5%, contributiile de asigurari de sanatate – 5,5% si contributiile de asigurari de somaj – 0,5%). Obligatia de plata a contributiilor individuale se aplica la suma care se limiteaza la cinci salarii medii pe an (pentru 2010 salariul mediu brut lunar este stabilit la 1836 lei).

“Drepturile de autor: 20% deductibilitate, deci nu mai aveti 40%, ca pana acum. Poate pentru un sculptor deductibilitatea de 40% avea sens pentru ca discutam de achizitia unei piese de marmura si de prelucrarea ei. Ma intreb, pentru un masinist, ce achizitioneaza cu acel 40% ca sa aiba deducere la salariu, sau pentru diversi alti angajati, din diverse alte societati comerciale, din diverse alte zone de activitate unde foarte multi salariati care nu aveau nicio legatura cu actul de creatie in sine erau platiti in acest sistem? Dar, ramane o deductibilitate de 20%, se plateste 16% impozit pe venit la aceasta suma ramasa, deci de la 10% cat se platea pana acum o sa fie circa 12,8. Dupa care exista o obligatie de plata a contributiilor individuale, deci numai cele platite de individ, nu si cele platite de societate, o obligatie de plata a contributiilor individuale care se aplica la o suma care se limiteaza la 10 salarii medii, asa cum sunt ele definite prin Legea Bugetului. Deci nu la intreaga suma primita, ci numai la o parte limitata din aceasta suma, in asa fel incat pe de-o parte taxarea sa nu fie excesiva, pe de alta parte fiecare sa contribuie atat la sistemul de sanatate cat si la cel de pensii sau la fondul de somaj, contributia la fondul de somaj este insignifianta, si bine-nteles aceste sisteme, la care mai devreme sau mai tarziu”, a specificat Sebastian Vladescu.

– Tichetele de masa si tichetele de vacanta vor fi impozitate cu 16%.

– Dobanzile bancare, fie ca e vorba despre depozite sau conturi curente, se vor impozita cu 16%.

– Veniturile din operatiuni pe piata valutara sau monetara vor fi impozitate cu 16%, impozitul aplicandu-se la diferenta dintre pierdere si castig, cu raportare si plata trimestriale, cu decont la finalul anului si cu posibilitatea recuperarii pierderii in urmatorii sapte ani fiscali.

“In ceea ce priveste alte prevederi ale acestui act normativ: tichetele de masa vor fi taxate cu 16%, doar cu 16%, nu si cu contributii, platiti de catre angajat, la fel si tichetele de vacanta. Dobanzile bancare, indiferent de tipul de cont, de depozit, de cont curent, 16%, veniturile din piata de capital, din operatiuni pe piata monetara, sau valutara 16% in sistemul venituri-pierderi, deci pe net, pe diferenta dintre pierdere si castig cu raportare trimestriala si plata trimestriala, cu decont final la sfarsitul anului si cu posibilitatea recuperarii pierderii in cazul in care intr-un an fiscal se inregistreaza pierdere, in urmatorii sapte ani fiscali. Acestea sunt masurile cele mai importante din acest text ”, a mai declarat ministrul de finante.

Sursa: gov.ro

Vezi aici:
Proiect Ordonanta de urgenta: Modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal

(Visited 273 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 3 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.