OUG nr.58/2010. Vezi ce modificari se aduc Codului fiscal de la 1 iulie 2010

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 431 din 28 iunie 2010.

OUG nr.58/2010 poate fi citita integral aici

Printre principalele modificarile aduse Codului fiscal se numara:

Domeniul TVA
Cota standard a TVA este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Domeniul impozitului pe venit:
– Modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%.

– Includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:

  • contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
  • contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
  • contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
  • contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

Reglementarile referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri salariale, prevazute de Legea nr.193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

– Includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.

Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

– Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.

– Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.

– Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

– Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

– Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

– Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

Domeniul impozitelor si taxelor locale,
a fost propusa instituirea unei TAXE DE SOLIDARITATE pe cladiri: Astfel, se are in vedere impozitarea cu:
a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Domeniul contributiilor de asigurari sociale,
pentru veniturile din activitati profesionale, altele decat cele de natura salariala (sunt incluse si veniturile din drepturile de autor), se vor plati numai cota angajatului pentru:

  • contributii sociale de sanatate;
  • contributii de asigurari sociale;
  • contributii la fondul de somaj.

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute pentru activitatile profesionale revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Noile obligatii fiscale se vor aplica incepand cu 1 iulie 2010.

Vezi si:
Guvernul a decis: Tichetele de masa vor fi impozitate cu 16% iar PFA vor plati contributii de asigurari individuale

Proiect Ordonanta de urgenta: Modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal

 

(Visited 326 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 4 = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.