Notarii publici sunt obligati sa declarare tranzactiile efectuate in semestrul I 2010, pana la 26 iulie 2010

Directia Generala a Finantelor Publice informeaza contribuabilii – notari publici – care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal ca, pana la 26 iulie 2010, au obligatia sa completeze si sa depuna, la organul fiscal competent, „Declaratia informativa privind impozitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, formular 208, pentru semestrul I 2010.

Atentie!
Declaratia va cuprinde tranzactiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, supuse impozitarii.

Declarare
Declaratia se depune semestrial la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul biroului notarial, astfel:
– pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
– ori de cate ori notarul public constata erori in declaratia depusa anterior prin completarea unei declaratii rectificative.

Declaratia se depune in format electronic, pe suport magnetic sau optic, insotita de exemplarul listat pe hartie, semnat si stampilat, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care se poate procura gratuit de la unitatile fiscale sau se poate descarca de aici.

De retinut!
Daca, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala de catre notarul public, se constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, acestea se vor solutiona conform procedurii de rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Sanctiuni
Neindeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei in termenul legal se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei, conform art. 219 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

Baza legala:
Cap. 8 indice 1 din Titlul III al Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul comun al ministrilor Economiei si Finantelor si Justitiei nr. 1.706/1889/C/2008 privind aprobarea procedurii de stabilire, plata si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 176 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ six = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.