Despre concediul de odihna – informatii utile

Intrebare:
Daca in primele 2 luni ale anului am fost in concediu medical, perioada respectiva mi se scade din zilele de concediu de odihna la care am dreptul? Va rog frumos sa-mi spuneti care este baza legala si cum se calculeaza concediul de odihna. Multumesc anticipat.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns:
Durata concediului de odihna este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

 

cumparaPachete produse
20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca + Regulamentul intern: model si documente conexe = 69 lei

 

Pe durata concediului medical, contractul de munca se suspenda de drept (art.50 lit.b din Codul muncii), deci,  nu vi se calculeaza concediu de odihna.

Calculul zilelor de odihna se face proportional cu perioada lucrata de la inceputul anului, astfel impartim numarul de zile de concediu de odihna prevazut in contractul individual de munca (minimum 21 de zile) la 12 luni si rezulta zilele de concediu pentru fiecare luna (de exemplu: pentru un concediu de odihna anual de 21 de zile rezulta 1,75 de zile de concediu pentru fiecare luna).

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare plecarii in concediul de odihna, multiplicata cu numarul de zile de concediu, si nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva prevazute in contractul individual de munca.

Nu sunt luate in calcul pentru stabilirea indemnizatiei pentru concediul de odihna veniturile de natura salariala nepermanente (ex.: premiile).

Concediul de odihna se poate acorda si in avans, doar cu acordul angajatorului (este in drept sa refuze acest lucru). Insa,  trebuie sa stiti ca in cazul in care pana la sfarsitul anului o sa mai aveti probleme de sanatate, deci concedii medicale, concediu fara plata sau vi se desface contractul individual de munca, va trebui sa returnati angajatorului indemnizatia de concediu aferenta zilelor de concediu efectuate in plus (necuvenit).

Contabun.ro a mai publicat si:
*Intreaba specialistul: concediul de odihna
*Se poate renunta la concediul de odihna?
*Concediu de odihna neefectuat – plata indemnizatiei
*Se reduce si indemnizatia de concediu de odihna in baza Legii nr.118/2010?
*Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?
*Concediul de odihna suplimentar – cui se acorda
*Afla aici cate zile de concediu de odihna neintrerupt trebuie sa efectueze un salariat intr-un an calendaristic

Referitor la concediul de odihna, Codul Muncii prevede urmatoarele: Art. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.Art. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare (minimum 21 zile lucratoare conform Contractului colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 – se ia in calcul valoarea mai favorabila angajatului).
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.Art. 141
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.Art. 142
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.Art. 143
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.Art. 144
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.Art. 145
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu
.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.Art. 146
(1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.Art. 147
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(Visited 3,163 times, 1 visits today)

83 Responses to Despre concediul de odihna – informatii utile

 1. Costica says:

  Mi se poate da CO,numai cum vrea patronul : 1 zi azi,una peste 2 saptamani,5 peste 1 Luna,anuntat prin telefon acasa ?
  Cate zile trebuie sa mi se dea minim.Nu mai este valabil regula : minim 15 zile odata,20 zile anual ?

 2. mihai says:

  pe data de 17 o8 2011 am un an la o firma particulara,imi expira contractul de munca ,si mi s-a pus in vedere ca nu mi se v-a prelungii adica voi fi dat afara….pot sau am sa beneficiez de ajutor de somaj???multumesc—

  ps.daca am avut in acest an 7zile concediu de odihna se scade din vechime ?perioada minima ptr ajutor de somaj.

 3. anonima says:

  lucrez la o firma mica,(anonima)suntem 3 persoane facem tura de 2 zile cu 1 libera,daca una isi ea concediul de odihna celelalte 2 trebuie sa lucreze in fiecare zi,pana la intoarcerea celei din concediu,norocul face ca nu avem dreptul mai mult de 7 zile de concediu,este normal asa ceva ,din calculele mele,reiese ca nu am concediu,daca fiecare din noi bagam consecutiv pt cealalta,astept raspuns. va multumesc

 4. Daniela says:

  Sunt angajata la doua institutii de cultura.La prima institutie, unde am cartea de munca am contract pe perioada nedeterminata.La al doilea loc de munca am contract pe perioada determinata si lucrez aici de cinci ani de zile.De doi ani de zile ,la cel de al doilea loc de munca mi se spune ca nu am dreptul la concediu de odihna si trebuie sa-mi iau concediu fara plata(explicatia celui de al doilea angajator este ca deja am un concediu de odihna de la primul loc de munca).As vrea sa stiu daca pot beneficia de doua concedii de odihna.Concediul la cele doua institutii se efectueaza in luna iulie.Va multumesc!

 5. admin says:

  Potrivit art. 148 din codul muncii republicat:
  (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
  (2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
  (3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
  (4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
  (5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

  Durata minima a concediului de odihna anual, potrivit Codului Muncii republicat, este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

 6. admin says:

  Contractul de munca incheiat pe durata determinata incetraza de drept la data prevazuta in contract. Daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cereri (norma intreaga) atunci puteti intra in somaj. Zilele de concediu de odihna nu se scad din vechimea de munca.

  Atentie! Daca ati lucrat un an de zile si ati beneficiat doar de 7 zile de concediu de odihna, zilele ramase neefectuate se vor compensa in bani la data incetarii contractului de munca.

 7. admin says:

  Potrivit art.145 din Codul muncii republicat:
  (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
  (2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
  (3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

 8. admin says:

  Potrivit art. 144 din Codul Muncii republicat:
  (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
  (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

  Astfel, chiar daca aveti doua contracte de munca, veti beneficia de concediu de odihna la ambele locuri de munca. Durata minima a concediului de odihna, chiar si pentru contractele incheiate pe duarata determinata, este de 20 de zile lucratoare.

 9. mocan ramona says:

  Sunt angajata de 6 luni cu contract pe perioada nedeterminata , patronul imi refuza cererea de 3 zile de C.O. , obligandu-ma sa imi iau CO. fara plata , insinuind ca nu am dreptul la C.O. ,mai devreme de un an efectuat la locul de munca .este corect si normal?….intreb deoarece nu cunosc aceeasta lege , eu stiind ca C.O. , este direct proportional cu lunile lucrate , ce pot face mai departe?…….MULTUMIRI ANTICIPATE PT. RASPUNS .

 10. Livia says:

  citeste Codul Muncii. ai dreptul la c.o. pentru perioada lucrata.

 11. alex says:

  lucrez la o firma patronata de Turci, am 10 luni de zile,de cand muncesc la firma lor, cu aprozimativ o luna in urma am purtat o discutie cu privire la concediul de odihna, totul a fost ok, dar astazi cand l-am solicitat scis am avut surpriza de a fi reuzat pe motivul ca nu am implinit 1 an in campul muncii,am doar 10 luni . . e normal ?ptr k in contracul de munca nu specifica nicaieri aceasta clauza ! va multumesc !

 12. razvanrazvan says:

  sunt angajat la un hotel pe postul de comisioner-bagajist. fiind student , programul de lucru este de 6 ore,dar in unele zile ma cheama si pe postul de ospatar atunci cand sunt evenimente(nunta,botez,mini-revelion,etc.), iar daca nu ma duc, ma ameninta cu incetarea contractului de munca. eu stiu ca nu au voie sa faca asa ceva, pentru ca intr-un fel ei ma santajeaza, dar pentru a-mi pastra postul fac si aceste servicii. cei din conducere prin regulamentul intern spun ca fisa postului se poate modifica oricand, dar eu gandesc logic ca fisa se poate modifica dar in aria mea de actiune, nu de la receptie(ca eu apartin receptiei)la ospatar.nu mi se pare normal. acum o luna au venit cei de la inspectoratul teriotorial de munca si m-am dus la resurse umane si am intrebat cum justifica ei banii pe care eu ii primesc in plus pentru evenimentele la care muncesc(salariul de baza e 610lei iar in mana iau 435 lei). mi-au zis ca daca ma intreaba cineva vreo ceva, sa zic ca am acesti bani pentru performanta la locul de munca, deci iar minciuni.acum vor sa ma cheme de revelion la munca ca ospatar,le-am zis ca nu ma duc si am unele motive: nu sunt ospatar de meserie, este sambata revelionul iar eu sambata si dumunica am liber, plus ca in urma cu 2 saptamani au dat afara 2 ospatari argumentand ca nu mai au nevoie de personal.pai daca nu mai au nevoie de personal, de ce ma cheama pe mine. intrebarea e daca au cum sa ma concedieze pentru ca nu vreau sa muncesc de revelion ca ospatar si totuti in cazul in care o sa ma dea…o sa primesc somaj in conditiile in care am 9 luni la acest loc de munca(primul loc de munca)si sunt student la facultate cu frecventa la zi. va multumesc frumos

 13. Roxana says:

  Am fost angajata la o firma 2 ani de zile. Firma a intrat in insolventa si patronul a deschis o alta firma unde am fost angajata cu contract pe perioada nedeterminata pe acelasi post si salariu pe care le-am avut la firma intrata in insolventa. Dupa o luna de zile m-a dat afara pe motive de dificultati financiare si s-a hotarat desfiintarea postului. Patronul nu mi-a platit zilele de concediu neefectuate si nici nu are de gand sa le plateasca invocand motive de dificultati financiare. Va rog mult sa ma ajutati si sa imi dati un sfat. Ce pot face ca sa imi recuperez banii pe concediu. Va multumesc.

 14. carmen_mineata@yahoo.com says:

  Sunt angata de pe data de 05 decemdrie la o firma, pe data de 12.12.2011 am avut medical ,am dus medical la firma, iar acum imi spun ca medical nu e valabil deoarece nu am o luna la dansi .Imi puteti spune daca asa este?
  Va multumesc!

 15. Razvan says:

  Buna ziua,as dori sa stiu daca angajatorul poate sa te sune de pe o zi pe alta sa iti spuna ca a doua zi esti in concediu? Eu am avut 10 zile in bloc cu cerere scrisa de mine, apoi am primit fractionat de fiecare data cand voia seful meu, fara a avea o cereri din partea mea scrise sau verbale

 16. ramona radoi says:

  buna ziua!
  numele meu este ramona,lucrez intr-o benzinarie de 2 ani.
  in luna aprilie 2011 am ramas insarcinata,urmand sa nasc in ianuarie 2012.
  mentionez ca pe 2011 am efectuat 13 zile co,urmand ca restul de 8 zile sa le iau incepand cu 31 octombrie.
  problema este ca eu pe 31 octombrie am nascut,am nascut prematur.din 1 noiembrie am intrat in cele 126 zile concediu medical sarcina si lauzie,iar aceste 126 zile terminandu-se pe 5 martie.
  seful meu m-a rugat sa nu mai aduc concediu medical pe luna martie,imi ramaneau decat 3 zile platite,deoarece il incurc cu hartiile,numai ca eu mai am 6 zile de co neefectuate si neplatite:d.
  in momentul cand am cerut sa mi se plateasca acele 6 zile,sau cate au mai ramas,la care eu am dreptul,seful meu imi spune ca mi le va plati dupa ce termin cei 2 ani de crestere copil.
  ESTE POSIBIL???
  ce sfat imi dati,cum trebuie sa procedez?

 17. Elena Savciuc says:

  Art.146 alin.(4) din Codul Muncii republicat prevede ca compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Concediu se poate efectua in natura inainte sau dupa concediul de ingrijire copil.

 18. lili says:

  am fost in concediu pt ingrijirea copilului dar am stat numai un an jumate apoi m-am reitors la serv, doresc sa stiu daca o sa mai am dreptul la concediu in 2012

 19. cornel says:

  Lucrez la o societate cooperativa ca frizer ,imi incasez banii pe concediu dar nu doresc sa fac tot concediu de odihna si imi iau cateva zile cand am nevoie ,este o problema?

 20. Fane Roxana says:

  Am o intrebare: daca pana in luna iunie 2012 mi’am luat toate zilele de concediu care imi revin pt acest an (adica 21 de zile), iar in iulie imi dau demisia, ce se intampla? trebuie sa platesc ceva firmei de la care plec sau firma pierde in acest caz?

 21. oana says:

  anul trecut am fost rechemata din concediul legal de odihna pot cere unitatii in cursul cestui an si restul de concediu care imi revenea

 22. Ana Ivanov says:

  Bună ziua,
  Sunt pensionată din învăţământ din sept. 2011 la limită de vârstră -59 de ani. În anul scolar 2011-2012 /15 sept.2011-22 iunie 2012 am lucrat ca profesoară într-o scoală rurală, în sistemul de plată cu ora- 8 ore/sapt. Doresc să ştiu dacă am dreptul la concediu de odihnă şi la plata echivalentă acestuia

 23. Argesanu Georgeta says:

  buna ziua, am si eu o nelamurire, lucrez la o firma particulara de peste doi ani si vreau sa stiu daca imi iau 5 zile de conciediu de odihna pe langa salariu din luna in care imi iau concediu mi se plateste(separat de salariu)si indemnizatia de co pentru cele 5 zile luate. Va multumesc si sper ca mi-ati inteles intrebarea.

 24. cristina says:

  anul trecut pe 12.06.2011 am nascut , am stat in ccc pana pe 01.06.2012 apoi m-am reintors la vehiul loc de munca.vreau sa stiu daca am dreptu la co anul acesta?

 25. anonima says:

  Lucrez la o firma privata si am un program de 2zile a cate 16 ore si 2zile libere,deci la cat concediu am dreptul intr/un an de zile? Si ce se intampla atunci cand patronul nu vrea sa iti dea concediul de odihna si te tot amana si cu plata acestuia? Atunci ce drepturi mai am,si de unde pot cere ajutor?

 26. bordeianu says:

  buna ziua, daca eu sunt in concediu de odihna si in timpul acela este 1 zi data liber de la stat (cum ar fi 15 august) mi se prelungesta concediul cu 1 zi sa nu ? Avand in vedere ca eu am concediu de pe 5 pana pe 15 august 2012 ,adica 8 zile de concediu. Astept un raspuns multumesc anticipat .

 27. Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, printre care si ziua de 15 august, nu se scad din zilele de concediu de odihna.

 28. alex_cv says:

  Buna ziua,
  As dori sa-mi spuneti cum se face calculul indemnizatiei de concediu de odihna?
  Fac precizarea ca venitul brut realizat pe 3 luni a fost urmatorul:
  mai =1577(22 zile lucratoare)
  iunie=1703(20 zile lucratoare)
  iulie=1703(22 zile lucratoare)
  Care este baza legala de calcul a indemnizatiei? Art.150 alin1 CM?
  Se face media pe trei luni?
  Adica: (1577+1703+1703)/64*15 zile CO = indemnizatie CO
  Sau se face asa:
  Salariul brut lunar/22*15 zile CO = indemnizatie CO
  Se acorda cea mai avantajoasa formula in avantajul salariatului?
  Va multumesc

 29. Micu says:

  asi dori sa stiu si eu daca angajatorul are dreptul de ami impune sa-mi iau concediu de odihna pe bucati.

 30. dana alexandru says:

  Buna ziua,
  Sporul de radiatii(antena) intra in calcul pentru indemnizatia de concediu de odihna ca medie din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul?
  Va multumesc.

 31. Conform prevederilor art.150 din Codul muncii, republicat, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

  Astfel, daca sporul de antena se acorda numai pentru perioada expunerii la radiatii, adica ocazional, acest spor nu se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de concediu de odihna.

  Daca, insa, activitatea se dasfasoara in permanenta in conditii de expunere la radiatii, atunci acest spor va intra in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.

 32. dana alexandru says:

  Va multumesc pentru rspuns.
  Programul de lucru zilnic este de 8 ore, timp in care activitatea se desfasoara in conditii de expunere la radiatii permanent pe parcursul celor 8 ore.
  Deci, sporul de antena va intra in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
  Am inteles corect?
  Va multumesc.

 33. Elena Savciuc says:

  Daca activitatea se desfasoara in conditii de expunere la radiatii, consideram ca acest spor ar trebui inclus in calculul indemnizatiei de concediu odihna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.