Afla de aici care sunt conditiile pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru mame

Intrebare:
Sunt insarcinata si nu mai sunt angajata din luna februarie a acestui an. As dori sa stiu daca exista vreo forma de plata a CAS-ului pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Raspuns:
OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede urmatoarele:

Art. 1.
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii;
m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale;
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Din pacate, daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului nu aveti realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole), potrivit prevederilor Codului fiscal, nu veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Plata CAS-ului nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

(Visited 410 times, 1 visits today)

10 Responses to Afla de aici care sunt conditiile pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru mame

 1. Cristina says:

  Buna ziua!
  Am o firma (srl) la care sunt asociat si administrator unic, si pentru care am platit, in ultimele 12luni, impozitul minim pe profit (cel de 550ron-3 luni).

  1.Pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pe perioada celor doi ani?
  2.Daca beneficiez, se mai poate inregistra activitate pe firma? prin alti angajati/administratori?

  Multumesc!

 2. admin says:

  Beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

  Impozitul minim la care va referiti este un impozit aplicat societatii pe care o administrati si nu actionarilor/adminstratorilor. Acest impozit nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 3. Cristina says:

  Multumesc frumos!
  As mai avea o intrebare daca se mai poate:

  Daca nu sunt angajata nicaieri, am posibiliteatea sa-mi platesc singura impozitele necesare pentru indemnizatie in urmatoarele 12 luni?
  Sau este obligatoriu sa fiu angajata in aceste 12 luni, ca sa pot beneficia de indemnizatie.

  Intrebarea mea se datoreaza faptului ca la sanatate, de exemplu, pot beneficia de servicii medicale fara a fi conditionata de angajare.
  Tot ce trebuie sa fac este sa platesc lunar.

  Multumesc!

 4. admin says:

  Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie ca, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa realizati timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

  Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente (comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala), venituri din activitati agricole.

  Din Codul fiscal aflam:

  ART. 46
  Definirea veniturilor din activitati independente
  (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
  (2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
  (3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
  (4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

  ART. 71
  Definirea veniturilor din activitati agricole
  Veniturile din activitati agricole sunt venituri din urmatoarele activitati:
  a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
  b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
  c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
  d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

  Faptul ca platiti contributia la sanatate sau la pensii nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 5. issabellaa says:

  buna, am si eu o intrebare referitor la aceasta indemnizatie pt.cresterea copilului. eu sunt acum in somaj din data de 28 august si pana la 28 februarie 2011, de pe urma terminarii masteratului. Din data de 29 februarie ma voi angaja la firma sorei mele pana cand voi naste ,pana in septembrie. Astfel procedand,voi putea beneficia de acea bani,chiar daca am fost in somaj 6 luni si 6 luni voi lucra?

 6. admin says:

  Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

  Iar alin.(2), al aceluiasi articol, la lit.b), prevede ca cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii.

  Astfel, cele 12 luni prevazute in articolul de mai sus vor cuprinde indemnizatia de somaj si salariul net obtinut.

 7. mihaela says:

  buna,am si eu o intrebare in legatura cu indemnizatia pt cresterea copilului,sunt insarcinata ,la inceputul lui martie ar trebui sa nasc si in prezent beneficiez de indemnizatie pe crestere copil pt ca mai am un baietel care face 2 ani in septembrie ,asi vrea sa stiu daca mai beneficiez de indemnizatie pt al 2 lea copil

 8. alyna_lex@yahoo.com says:

  Buna seara! Am intrat din curiozitate sa vad daca o sa beneficiez de indemnizatie si pe ce perioada se da acum- 1 an sau 2 ani! Eu trebuie sa nasc saptamana viitoare, si vroiam sa intreb daca o sa beneficiez de indemnizatie avand in vedere ca sunt studenta la cursurile de master la zi anul 2 la fara taxa, si nu am intrerupt niciodata cursurile- am avut continuitate de cursuri si facultatea fiind tot la zi la fara taxa facuta! Daca beneficiez ce acte trebuie sa fac( ca am inteles ca trebuie depus un dosar la primaria de care apartin dupa nastere) daca imi trebuie ceva de la facultate, o adeverinta ceva!? Si care ar fi perioada de indemnizatie 1 an sau 2 ani!? Dar suma de bani acordata lunar!? Va multumesc frumos!

 9. cosmi says:

  am o fetiota care in aprilie implineste 2ani acu sunt insarcinata in 4aptamnani voi mai beneficia de indemnizatie?

 10. aly says:

  Buna ziua ,
  Sunt o viitoare mamica suplinitoare cu contract pana la 1 sept.2011.Sunt insarcinata in 5 luni si ceva si cred ca o sa nasc pe la sfarsitul lui august inceputul lui septembrie.Mentionez ca am lucrat si in anul trecut si acum doi ani dar la scoli diferite. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez cu concediul prenatal si acela postnatal ca sa nu ma afecteze la indemnizatia de crestere a copilului.Sa nu raman cumva descoperita in cartea de munca. Cand as putea intra in prenatal ? Va rog tare mult sa imi raspundeti ,ca la scoala nimeni nu stie nimic,sau se fac ca nu stiu. Mentionez ca pe postul pe care activez anul acesta nu pot sa beneficiez de continuitate la suplinire,deoarece este rezervat si nici la concurs nu ma pot prezenta. Care ar fi solutia? De cand este bine sa intru in prenatal?Va multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 × two =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.