Afla aici daca luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru mame

Intrebare:
Cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului, 85% sau 70% din salatriul net sau brut din ultimile 12 luni, iar luna in care nasti se ia in calcul sa nu?

Raspuns:
OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede urmatoarele:
Art. 1.
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni (n.r.venit net).

Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar prevede urmatoarele:
Art. 12.
Cuantumul indemnizatiilor acordate in temeiul art. l din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se diminueaza cu 15%. Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.

Art. 16.
(1) Prevederile art. 1 – 3 , art. 5, art. 6 alin. (1), precum si cele ale art. 9 -14 se aplica pana la 31 decembrie 2010.

Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul (art. 19¹ alin. (4) din Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005).

(Visited 536 times, 1 visits today)

14 Responses to Afla aici daca luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru mame

 1. Cristina V says:

  Buna ziua!
  Se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru ingrijire copil si lunile in care am beneficiat de concediul de maternitate (venituri care nu se impoziteaza)??
  Adica, daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, 10 luni am realizat venit din salariu si 2 luni din indemnizatia pentru concediul de maternitate, ce luni se iau in calcul??
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 2. admin says:

  Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

  Iar alin.(2), al aceluiasi articol, la lit.c), prevede ca cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

  Concediul de maternitate (pre si post natal) are caracterul unui concediu medical. Deci, indemnizatia de concediu de maternitate intra in calculul celor 12 luni anterioare datei nasterii copilului prevazute de OUG nr.148/2005.

  Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul (art. 19¹ alin. (4) din Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005).

 3. Cristina V says:

  Multumesc pentru lamuriri!

 4. luiza says:

  Buna ziua! In situatia in care nasc in 15 octombrie 2010, pe adeverinta nu se ia in calcul si luna octombrie? Din cate stiu in cazul in care se depaseste jumatate din zilele lucratoare din luna respectiva, se poate trece in adeverinta privind stagiul de cotizare.
  Multumesc

 5. admin says:

  Pe adeverinta se trece si luna in care s-a nascut copilul (obligatoriu). Luna in care s-a nascut copilul intra in cele 12 luni prevazute de OUG nr.148/2005.

  Prevedrile art.19^1 alin.4 din Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005 se refera la venitul luat in calcul la stabilirea indmenizatieie pentru mame. Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul, adica la stabilirea indemnizatiei nu se va lua in calcul venitul obtinut pana la data nasterii copilului, ci vi se va lua in calcul venitul intreg obtinut in luna anterioara nasterii copilului.

 6. Mona says:

  Buna ziua. Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc la inceputul lui decembrie 2010. Eu am un PFA si realizez venituri si din aceasta activitate, pe langa faptul ca sunt salariata la o societate comerciala. Ce procent din venitul realizat de PFA este considerat la calcularea indemnizatiei de cresterea copilului dupa 1 iulie? Adica este luat in calcul venitul realizat – impozitul – contributiile? Ati putea sa-mi spuneti cum se calculeaza venitul net care se ia in calcul pentru indemnizatia de cresterea copilului?

 7. Alina says:

  Buna ziua!Am si eu o intrebare la dumneavoastra.Acum in septembrie 2010 am terminat indemnizatia de crestere copil si am vrut sa intru in continuare cu urmatorul copil pe care l-am nascut pe 6 octombrie 2009 el avand un an autnci cand am iesit din maternitate.Vreau sa specific inainte de acestia 2 mai am acasa inca 3 copii la ei nu am luat indemnizatie pt ca nu am avut stagiu de cotizare.Aceasta indemnizatie pe care am terminat de luat a fost prima data.Am depus dosarul ca s apot intra in continuare cu celalalt copil dar am primit acasa decizie de respingere motivul fiind ca am prea multi copii chiar daca am beneficiat de o singura indemnizatie legea spune ca din 2006 si pana in prezent nu trebuie sa ai mai mult de 3 copii .Iar pe decizie scrie ca motivul ar fi art 6 alin2 OUG148/2005 si art 2 alin 2,norme metodologice de aplicare OUG 148/2005.Este o asemenea lege prin care mama nu mai beneficiaza de indemnizatie daca are din 2006 mai mult de 3 copii?

 8. elenas says:

  Buna ziua
  Sunt PFA si realizez venituri sezoniere doar in lunile de vara (mai – sept.) . Avand in vedere ca nasterea este preconizata pt. luna august/sept. 2011, e foarte probabil ca nu voi putea lucra decat in lunile mai si cel mult iunie, ceea ce implica practic lipsa oricarui venit in cele 12 luni anterioare nasterii !!!
  Tinand cont de natura activitatii, si de faptul ca platesc impozit si taxe raportat la venitul anual ce corespunde anului fiscal, care este baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului de care pot beneficia? insist ca in cazul meu nu se poate vorbi de venit lunar ci de un venit mediu lunar raportat la venitul net total din anul fiscal!

 9. alina says:

  am nascut pe 15 decembrie 2010, dosarul pentru crestere si ingrijire copil l-am depus pe 10.03 2011, stagiul de cotizare complet. ce indemnizatie voi primii?

 10. admin says:

  Intrucat ati nascut in luna decembrie 2010, veti beneficia de prevederile OUG nr.148/2005 (concediu de ingrijire copil pana la 2 ani si o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 75% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, dar nu mai mult de 3400 lei).

 11. camelia says:

  buna ziua! va rog sa ma lamuriti si pe mine care sunt lunile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pt cresterea copilului daca am nascut pe 24 sept 2010.( ex sept 2009 – aug 2010 sau oct 2009 – sept 2010).multumesc

 12. anamaria says:

  Buna ziua!Fi-ti amabil si lamuriti-ma si pe mine in privinta indemnizatiei de crestere a copilului.Urmeaza sa nasc in jurul datei de 19 aprilie 2012,eu sunt angajata cu contract de munca din 11 aprilie 2011 .Intrebarea mea este, beneficiez de indemnizatie si concendiu de pana la 2 ani avand in vedere ca o sa nasc in aprilie, si in conditiile in care nasc mai devreme de 11 aprilie o sa pot lua indemnizatia si concendiu de crestere a copilului de pana la 2 ani?Astept raapunsul dvs.Va multumesc pentru ajutor!!

 13. Elena Savciuc says:

  Da, veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Perioada care se va lua in calcul va fi mai 2011-aprilie 2012. In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, OUG nr.111/2010 prevede la art.4 alin.(4) ca acea perioada de 12 luni se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

 14. anamaria says:

  Va multumesc pentru raspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 × four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.