OPANAF nr.2258/2010: Noutati privind declararea contribuabililor inactivi

In Monitorul Oficial nr.552/05.08.2010 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.258/2010 privind modificarea OPANAF nr. 819/2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi.

Conditii pentru declararea starii de inactivitate
In evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
– nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic;
– nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
Potrivit actului normativ, prin declaratii se inteleg formularele:
– 100 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”;
– 102 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale”;
– 300 “Decont de taxa pe valoarea adaugata”;
– 301 “Decont special de taxa pe valoarea adaugata”;
– 390 VIES „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri”;
– 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”.

Exceptii
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, nu vor fi declarati inactivi contribuabilii aflati in stare de insolventa sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare.
Aceasta procedura nu se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, precum si contribuabililor care au fost declarati inactivi, potrivit conditiilor privind declararea contribuabililor inactivi de catre organele de inspectie fiscala/organele de control din cadrul ANAF si din unitatile sale subordonate.

Procedura declararii
Declararea contribuabililor inactivi se face cu data intrarii in vigoare a ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi. Lista contribuabililor declarati inactivi se afiseaza la sediul ANAF si se publica pe pagina de internet a ANAF, sectiunea Informatii publice/ Informatii privind agentii economici.
Ordinul presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi intra in vigoare in termen de 15 zile de la data afisarii, potrivit prevederilor art.44 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

Reactivarea contribuabililor
Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
– li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare;
– si-au indeplinit toate obligatiile declarative.
Reactivarea contribuabililor declarati inactivi se face cu data intrarii in vigoare a ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivati

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 335 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four − 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.