La stabilirea indemnizatiei pentru mame se ia in calcul si luna in care s-a nascut copilul?

Intrebare:
Buna ziua! In situatia in care nasc in 15 octombrie 2010, pe adeverinta nu se ia in calcul si luna octombrie? Din cate stiu in cazul in care se depaseste jumatate din zilele lucratoare din luna respectiva, se poate trece in adeverinta privind stagiul de cotizare.
Multumesc

Raspuns:
Pe adeverinta cu veniturile realizate in ultimile 12 luni anterior nasterii copilului se trece si luna in care s-a nascut copilul (obligatoriu). Luna in care s-a nascut copilul intra in cele 12 luni, din ultimul an anterior nasterii copilului, in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, prevazute la art.1 din OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

Prevedrile art.19^1 alin.4 din Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005 se refera la venitul luat in calcul la stabilirea indmenizatiei pentru mame. Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul, adica la stabilirea indemnizatiei nu se va lua in calcul venitul din luna octombrie obtinut pana la data nasterii copilului, ci vi se va lua in calcul venitul intreg obtinut in luna anterioara nasterii copilului.

(Visited 349 times, 1 visits today)

7 Responses to La stabilirea indemnizatiei pentru mame se ia in calcul si luna in care s-a nascut copilul?

 1. luiza says:

  Imi cer scuze, dar nu inteleg. Calculul indemnizatiei se face pe ultimile 12 luni. Daca nu se ia in calcul luna octombrie, inseamna ca se raporteaza la 11 luni?
  Pe adeverinta se trec ultimile 12 luni, iclusiv octombrie 2010. De unde stiu ei ce venit am avut in octombrie 2009, din moment ce nu este trecut in adeverinta.
  Multumesc

 2. admin says:

  Prin luna anterioara celei in care s-a nascut copilul se intelege, in cazul dumneavoastra, luna septembrie 2010. La stabilirea indemnizatiei se va lua in calcul, de doua ori, venitul realizat in luna septembrie 2010 (ce venit veti avea in luna septembrie 2010 acel venit va fi luat in calcul si pentru luna octombrie 2010).

 3. simona neacsu says:

  Buna ziua
  Sunt insarcinata in luna a7a. Voi naste probabil la sfarsitul lui decembrie sau inceput de ianuarie. In luna februarie a acestui an nu am avut venituri. Am incheiat un contract de munca la 31 ianuarie 2010 si am inceput unul nou la 1 martie 2010. Intre cele 2 contracte nu am avut indemnizatie de somaj si nici alt tip de venit. Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de concediu de crestere a copilului de 2 ani si de indemnizatia aferenta acestei perioade in cuantumul definit de lege. De asemenea, va rog sa-mi spuneti, daca pot plati retroactiv catre stat contributiile pe luna februarie, astfel incat perioada de intrerupere sa fie considerata continuitate in munca si sa pot beneficia de acordarea CCC. Va multumesc

 4. admin says:

  Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa aveti, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole), potrivit prevederilor Codului fiscal. In caz contrar, nu veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

  Din pacate, luna februarie intra in cele 12 luni prevazute de OUG nr.148/2005 chiar daca nasteti in luna decembrie sau in luna ianuarie, iar plata contributiilor, chiar daca s-ar putea face retroactiv, nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 5. Oana says:

  Buna ziua!
  Sunt insarcinata in 16 saptamani, si ma aflu in concediu medical, daca depasesc cele 90 de zile si intru in comisie cu risc de sarcina sunt afectata la calculul indemnizatiei pt cresterea copilului?

 6. roxana says:

  Buna ziua!fetita mea a facut 2 ani pe 28 noiembrie..cineva mi-a zis ca voi lua indemnizatia si pe decembrie pentru ca se da cu o luna in urma.este adevarat?Va multumesc frumos!!!

 7. pop adriana says:

  buna! Baietelul meu s-a nascut la data de 5 mai 2010 si sunt in ccc pana la 2 ani. Va rog sa imi spuneti care este procentul de care beneficiez la calculul indemnizatiei , de 75 % sau 85 %? Daca ma intorc mai repede la serviciu ( in ianuarie 2012 ) ce beneficii si avntaje am? Va multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three + = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.