Raportarile contabile la 30 iunie 2010 – precizari

Operatorii economici, indiferent de forma de organizare si forma de proprietate, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportarile contabile la 30 iunie 2010 la unitatile fiscale teritoriale ale Ministrului Finantelor Publice (MFP), in raza carora sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Completare
Raportarile contabile se compun din  trei formulare:
– situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
– contul de profit si pierdere (cod 20);
– date informative (cod 30).

Atentie!
Operatorii economici, care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2010,  nu intocmesc raportarile contabile la 30 iunie 2010, urmand sa depuna in acest sens o declaratie pe propria raspundere a persoanei care are obligatia gestionarii entitatii, la unitatile teritoriale ale MFP, care sa cuprinda datele de identificare ale entitatii:
– denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare);
– adresa si numarul de telefon;
– numarul de inregistrare la registrul comertului;
– codul unic de inregistrare;
– capitalul social.

O declaratie similara vor depune si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.

Depunere, termen
Raportarile contabile se pot depune la registratura unitatilor teritoriale sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata.

Raportarile contabile, precum si declaratiile pe propria raspundere se vor depune pana cel mai tarziu la 13 august 2010, inclusiv.

Formatul electronic al raportarilor contabile continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de MFP care este pus la dispozitia operatorilor economici gratuit de unitatile teritoriale sau poate fi descarcat de aici

Sanctiuni
Nedepunerea raportarilor contabile listate, semnate si stampilate sau a declaratiilor mentionate mai sus, dupa caz, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei, daca perioada de intarziere pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice este cuprinsa intre 15 si 30 de zile lucratoare, si de la 1.500 la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.

Baza legala:
Ordinul nr.1.879/22.06.2010 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2010 a operatorilor economici, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 447/01.07.2010.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 301 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.