In atentia persoanelor care obtin venituri de natura profesionala, conform OUG nr.58/2010

Pentru veniturile de natura profesionala, contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste de persoana care le realizeaza la termenele stabilite de Legea 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
– persoanele fizice autorizate: trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru
– persoane care obtin venituri din drept de autor, conventii civile: anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui pentru care se face plata.

Baza de calcul a contributiei o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizat lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului. Baza de calcul este limitata la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara , daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Nedepunerea declaratiilor in termenele stabilite de Legea 95/2006 constituie contraventie.

Sursa: casmb.ro

Descarca de aici:
Declaratia pentru sanatate conform OUG nr.58/2010

Declaratia pentru pensii conform OUG nr.58/2010

Declaratia pentru somaj conform OUG nr.58/2010

(Visited 173 times, 1 visits today)

2 Responses to In atentia persoanelor care obtin venituri de natura profesionala, conform OUG nr.58/2010

  1. popescu says:

    Sa inteleg din art de mai sus ca :
    veniturile realizate in mod ocazional din contract de comision( ex:agent de asigurari) de catre persoanele fizice care realizeaza si venituri din salarii( au un loc de munca) nu se impoziteaza decat cu 16% , fara obligatia platii de asigurari sociale?????

  2. admin says:

    Potrivit normelor metodologice, persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala. Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 × = forty nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.