Formularul 225 – Declaratie privind stabilirea platilor anticipate pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare

Pe www.anaf.ro a fost publicat spre dezbatere publica Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularului 225 –  “Declaratie privind stabilirea platilor anticipate pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare”.

Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 iulie 2010 a fost modificat regimul fiscal aplicabil castigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Astfel, incepand cu aceasta data, persoanele fizice, beneficiare de venit, au obligatia stabilirii trimestriale a castigului net/ pierderii nete, calcularii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.

Impozitul de plata/de restituit pentru perioada de raportare, reprezentand plata anticipata, se calculeaza de persoana fizica, beneficiara de venit, ca diferenta intre impozitul pe castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru si impozitul aferent trimestrului anterior. Impozitul pe castigul net se stabileste la sfarsitul fiecarui trimestru, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net cumulat, la sfarsitul trimestrului de raportare. Castigul net/ pierderea neta se determina la sfarsitul fiecarui trimestru, ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul trimestrului de raportare.

Pentru perioada 01.07-31.12.2010, la stabilirea platilor anticipate se vor avea in vedere numai castigurile si pierderile aferente tranzactiilor cu titluri de valoare efectuate incepand cu data de 1 iulie 2010.

In continutul formularului au fost prevazute informatii privind, atat suma de plata/de restituit aferenta trimestrului de raportare, cat si modul de calcul a acesteia.

Sursa: anaf.ro

(Visited 242 times, 1 visits today)

2 Responses to Formularul 225 – Declaratie privind stabilirea platilor anticipate pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare

  1. Mark says:

    Este cea mai mare aberatie posibila,dar in Romania e posibil orice.Adica transforma zeci de mii de actionari ce erau taxati la sursa ,adica de casa de brokeraj in viitoare victime ale incompetentei.Apropo cum depune un actionar ce face tranzactii online din alta tara????Cum sa vina in tara chear daca nu are de platit nimic fiind pe pierdere???Cum isi calculeaza taxele neavand cunostinte economice ???Daca greseste sau nu poate veni la timp sa le depuna ce se intampla??Cum poate verifica fiscul sute de mii de actionari ce pot gresi ??E un haos total ce va duce la retragerea multor investitori,lichiditati reduse si o moarte sigura a pietei si asa in coma.CEAR NU INVATATI NIMIC??……NU MARITI BIROCRATIA ,INLESNITI INCASAREA IMOZITELOR PRIN RETINEREA LA SURSA,PLATI ONLINE SI INDREPTAREA LEGILOR PROASTE FACUTE DE DE MAMELUCI CU BASCA.

  2. ROMAN REVOLTAT says:

    Subscriu! Este un sistem idiot creat de niste oameni idioti de la finante…fosti securisti! Impozitul ar trebui retinut de casa de brokeraj exact ca si cel de la dobanzile la depozite retinute de banca si livrate la stat. Este inadmisibil ca nu ati invatat nimic pana acum in toti acesti ani….nici macar formularul 225 nu exista propriu zis…puneti lumea pe drumuri ca sa platiti niste oameni care stau degeaba la ANAF cand toate calculele se pot face de un sistem informatic care sa inlocuiasca zeci de mii de angajati ineficienti si lenesi. EU AM DE RECUPERAT 190 DE LEI DE MAI BINE DE 2 ANI…BANII AIA NU MI-I MAI DATI? I-ATI FACUT UITATI? EU DE CE V-AS MAI PLATI VOUA ALTI BANI DIN MOMENT CE VOI NU RETURNATI BANII…NU MAI VORBESC DE DOBANDA LA EI PE 2 ANI DE ZILE + PENALITATI CARE AR TREBUI SA MI LE PLATITI…DAR DE….VOI SUNTETI STATUL CAMATAR CU ANGAJATI DIN EPOCA DE AUR CARE DORM PE BIROURI SI PE BANII NOSTRII DE TAXE!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 2 = eighteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.