Noi reglementari privind plata contributiilor individuale pentru drepturile de autor

Guvernul a aprobat ieri ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, vizand modalitatea de plata a contributiilor sociale pentru persoanele care obtin venituri din drepturi de autor.

Astfel, platitorul de venit va depune lunar, daca este cazul, declaratia si va face plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj corespunzatoare veniturilor din drepturi de autor, incepand cu 13 septembrie, potrivit modificarilor aduse OUG 58/2010, a anuntat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis.

Plata contributiilor la sistemul de asigurari de sanatate se face in conditiile Legii 95/2006 privind reforma in sistemul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare. OUG adoptata ieri  nu mai face referire la plata contributiilor de sanatate pentru veniturile obtinute din activitati profesionale, altele decat cele salariale.
„Eliminam astfel problemele create de depunerea, de catre fiecare beneficiar, a acelei declaratii si a platii” a precizat ministrul Botis.

O alta modificare vizeaza corectarea stagiilor de cotizare, astfel incat stagiul minim pentru asigurarile de somaj va fi de 12 luni in ultimii 2 ani si de 15 ani pentru contributiile la pensii.

„Am corectat o problema care trebuia corectata, avand in vedere faptul ca foarte multi plateau contributii, de exemplu, la sistemul asigurarilor de somaj si nu beneficiau, nu atingeau intotdeauna sau atingeau extrem de greu stagiul complet de contributie” a subliniat ministrul Ioan Botis.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a prezentat cele patru situatii reglementate de noul act normativ:
– daca o persoana primeste venituri salariale si pe langa acestea realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor, nu plateste contributii de asigurari sociale (pensii) si somaj pentru aceste venituri de natura profesionala;
– daca persoana respectiva nu are o relatie contractuala, dar realizeaza ocazional venituri din drepturi de autor si traieste exclusiv din aceste venituri, baza la care se calculeaza contributiile nu poate depasi cinci salarii medii brute pe economie pe an, la care se platesc contributiile de asigurari sociale (pensii) si somaj, potrivit modificarilor OUG 58/2010 adoptate in sedinta de Guvern de astazi;
– daca o persoana realizeaza cu regularitate venituri din drepturi de autor, pe langa veniturile de natura salariala, plateste contributii de asigurari sociale (pensii) si somaj si pentru aceste venituri, la o baza de calcul care nu poate depasi cinci salarii medii brute lunar.
– persoanele care obtin cu regularitate venituri din drepturi de autor, in mod exclusiv datoreaza contributii de asigurari sociale (pensii) si somaj pentru care baza de calcul nu poate depasi cinci salarii medii brute lunar, potrivit modificarilor OUG 58/2010.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca in ceea ce priveste baza de calcul pentru aplicarea impozitului, ordonanta de urgenta aprobata astazi prevede ca „cei care obtin venituri din drepturi de autor beneficiaza de o deducere de 20%, cota forfetara, dar baza de calcul este plafonata la 5 salarii, fie lunar, fie anual.”

Ministrul Finantelor Publice a mai anuntat ca pentru contribuabilii care obtin venituri ca persoana fizica autorizata exista doua tipuri de reglementari: pentru cei care obtin venituri din drepturi de autor se aplica prevederile Ordonantei de Urgenta 58/2010, iar pentru cei care obtin alte tipuri de venituri se aplica legislatia valabila inaintea aprobarii Ordonantei de Urgenta 58/2010.

Sursa: gov.ro

(Visited 144 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 8 = forty eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.