Update: OUG nr.88/2010 – modificari ale Codului de Procedura Fiscala

In contextul mentinerii crizei economico-financiare actuale, avand in vedere atat afectarea fluxului de lichiditati ale operatorilor economici care genereaza efecte negative majore, precum si blocaje financiare, cazuri de insolventa, cat si supravietuirea operatorilor economici si pierderea a numeroase locuri de munca, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 88/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

Compensarea obligatiilor reciproce
Actul normativ propune reglementarea compensarii de drept, adica stingerea creantelor reciproce chiar in momentul cand creantele exista deodata, indiferent daca debitorii au sau nu cunostinta despre aceasta.

Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.

Creantele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compenseaza cu creantele fiscale ale debitorului reprezentand sume de restituit de aceeasi natura. Eventualele diferente ramase se compenseaza cu alte obligatii fiscale ale debitorului.

Daca legea nu prevede altfel, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile. In acest sens, creantele sunt exigibile:
a) la data scadentei, potrivit art. 111 din Codul de Procedura Fiscala;
b) la termenul prevazut de lege pentru depunerea decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, in limita sumei aprobate la rambursare prin decizia emisa de organul fiscal potrivit legii;
c) la data comunicarii, potrivit legii, a unei decizii de solutionare a cererii de restituire a accizei sau TVA, dupa caz;
d) la data comunicarii deciziei, pentru obligatiile fiscale principale, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii stabilite de organele competente prin decizie;
e) la data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil;
f) la data comunicarii actului de individualizare a sumei, pentru obligatiile de plata de la buget;
g) la data primirii, in conditiile legii, de catre organul fiscal a titlurilor executorii emise de alte institutii, in vederea executarii silite.

Compensarea se constata de catre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu.
Organul fiscal competent comunica debitorului decizia cu privire la efectuarea compensarii, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.

Reglementarea intra in vigoare incepand cu 1 noiembrie 2010.

Dobanzi de intarziere mai mici
Ordonanta de Urgenta a mai stabilit si diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere, fata de 0,05%, cat a fost pana la 30 septembrie 2010. Aceasta diminuare opereaza incepand cu 1 octombrie 2010.

Baza legala: Ordonanta de Urgenta nr. 88/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala,  publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 669/30.09.2010.

Vezi aici OUG nr.88/2010  pentru modificarea si completarea OUG nr.92/2003  privind Codul de procedura fiscala

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*OG nr.29/2011: Modificari ale Codului de Procedura Fiscala
*Modificari si completari aduse Codului de Procedura Fiscala
*OUG nr.54/2010: Masuri pentru combaterea evaziunii fiscale- modificari aduse Codului de Procedura Fiscala
*OUG nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial
*Update: OUG nr.88/2010 – modificari ale Codului de Procedura Fiscala
*MFP: Un nou proiect de modificare a Codului de procedura fiscala
*Se modifica codul de procedura fiscala – proiect OPANAF
*OG nr.16/2012: modificarea si completarea OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala
*OPANAF nr.2605: Procedura de aplicare efectiva a masurilor asiguratorii prevazute in Codul de procedura fiscala

(Visited 281 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.