OPANAF nr.2600/2010: Aprobarea modelului si continutului formularului 225

In Monitorul Oficial nr.704 din 21 octombrie 2010 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2600/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 225 “Declaratie privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise”.

OPANAF nr.2600/2010 poate fi consultat aici.

Formularul 225 poate fi descarcat de aici.

Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 iulie 2010 a fost modificat regimul fiscal aplicabil castigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Astfel, incepand cu aceasta data, persoanele fizice, beneficiare de venit, au obligatia stabilirii trimestriale a castigului net/ pierderii nete, calcularii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.

Impozitul de plata/de restituit pentru perioada de raportare, reprezentand plata anticipata, se calculeaza de persoana fizica, beneficiara de venit, ca diferenta intre impozitul pe castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru si impozitul aferent trimestrului anterior. Impozitul pe castigul net se stabileste la sfarsitul fiecarui trimestru, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net cumulat, la sfarsitul trimestrului de raportare. Castigul net/ pierderea neta se determina la sfarsitul fiecarui trimestru, ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul trimestrului de raportare.

Pentru perioada 01.07-31.12.2010, la stabilirea platilor anticipate se vor avea in vedere numai castigurile si pierderile aferente tranzactiilor cu titluri de valoare efectuate incepand cu data de 1 iulie 2010.

In continutul formularului au fost prevazute informatii privind, atat suma de plata/de restituit aferenta trimestrului de raportare, cat si modul de calcul a acesteia.

Sursa: anaf.ro

(Visited 180 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 3 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.