Ce indemnizatie pentrut cresterea copilului voi primi daca lucrez jumatate de norma?

Intrebare:
Ce indemnizatie pentrut cresterea copilului voi primi daca lucrez jumatate de norma si am salariul brut de 600 lei?

Raspuns:
Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Iar Codul Muncii la art.103 alin.(1) prevede ca  salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Astfel, daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, chiar daca acele venituri au fost realizate in baza unui contract de munca cu timp partial, veti primi indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.

Cum dumneavsoastra nu puteti cere 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, deoarece venitul obtinut de dumneavsotra este sub 600 lei, veti primi o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei.

(Visited 884 times, 1 visits today)

5 Responses to Ce indemnizatie pentrut cresterea copilului voi primi daca lucrez jumatate de norma?

 1. florin says:

  dar la articolul Codul Muncii la art.103 alin.(1) a fost abrogat

  Art. 103. [egalitatea de tratament]
  (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
  (2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
  (3) abrogat
  [ 5 adnotări ]
  1. Alin. (3) a fost abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea…
  2. Sistemul proporţionalizării cu timpul efectiv lucrat se aplică nu numai în cazul drepturilor salariale, ci şi în cazul concediului de odihnă, precum şi al celorlalte drepturi care potrivit legii sau…
  3. Abrogarea dispoziţiilor art. 103 alin. (3) din Codul muncii are drept consecinţă faptul că stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale va urma modul de calcul reglementat de…
  4. Din coroborarea dispoziţiilor art. 103 cu dispoziţiile art. 140 din Codul muncii rezultă că timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii…
  5. Prin abrogarea dispoziţiilor art. 103 alin. (3) din Codul muncii, dincolo de faptul că s-a înlăturat un paralelism legislativ, se impune cu mai multă claritate concluzia că drepturile salariatului (deci…

  se mai poate lua indemnizatie pentru cresterea copilului sau nu?

 2. admin says:

  Daca va uitati mai atent, o sa vedeti ca a fost abrogat alin.(3) si nu alin.(1) al art.103 din Codul muncii.

  La intrebarea dumneavoastra am raspuns in materialul de mai sus.

 3. Anonymous says:

  as vrea sa stiu daca sambata se considera zi de concediu mentionez ca lucrez la patron si sambetele se lucreaza

 4. LARISA says:

  BUNA ZIUA,
  VA ROG SA-MI SPUNETI DACA FIGURAEZ CU CONTRACT DE MUNCA CU DOAR 2 ORE SI MI SE PLATESC CONTRIBUTIILE LA STAT PROPORTIONAL CU ACESTEA POT PRIMI INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI.
  AM DEJA 12 LUNI DE LA ANGAJARE SI URMEAZA SA NASC NUMAI IN IUNIE.
  MULTUMESC MULT!

 5. Jeremy says:

  ionut spune:Noi avem prevazuta in aocdrul colectiv de munca suma de 13 lei/zi ca indemnizatie de hrana, insa nu se acorda. Ni s-a spus ca nu e obligatoriu sa se respectr prevederile aocdrului. Secretarul primariei afirma ca acest acord este nul ( cu statul nu se negociaza ).Salarizarea e la bunul plac al conducerii primariei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× seven = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.