Tichetele de masa intra in baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului?

Intrebare:
Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca se pot lua in considerare in baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil si bonurile de masa lunare. Multumesc.

Raspuns:
Potrivit art.1 alin.(1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Iar la alin.(3), al aceluiasi articol, aflam ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010, tichetele de masa sunt incluse in veniturile salariale si sunt impozabile, valoarea acestora intrand in baza de calcul a deducerii personale. Aceste venituri raman in continuare scutite de plata contributiilor sociale, conform art. IV din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010, coroborat cu art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Prin venituri din salarii, conform art. 55 alin.(1) din Codul fiscal, sunt considerate toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Iar la punctul 68 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal aflam ca: veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
………………..
— valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii;
………………..

Astfel, potrivit reglementarilor in vigoare, tichetele de masa acordate potrivit legii sunt considerate venituri din salarii, valoarea acestora fiind supusa impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, deci intra in baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.

 

(Visited 1,740 times, 1 visits today)

9 Responses to Tichetele de masa intra in baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului?

 1. Cata says:

  Dar daca nu am avut nici un vebit in ultimele 12 luni mai primesc indemnizatie?

 2. Mihaela Popescu says:

  Buna ziua,
  As vrea sa va intreb daca diurna primita in ultimele 12 luni intra in calculul pentru indemnizatia de maternitate, respectiv pt cresterea copilului.
  Multumesc pentru ajutor!
  MP

 3. George says:

  (Astfel, potrivit reglementarilor in vigoare, tichetele de masa acordate potrivit legii sunt considerate venituri din salarii, valoarea acestora fiind supusa impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, deci intra in baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.)

  Cred ca mai avem de reflectat la aceasta concluzie pentru ca mai trebuie corelata cu:

  ART. 10 din OUG 158 /2005 actualizata
  1)Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

  Daca baza de calcul a veniturilor lunare supusa contributiei de 0,85% nu include valoarea tichetelor de masa, acestea fiind scutite si urmarind principiul bugetar prin care fondurile alocate pentru decontarea unor cheltuieli bugetare (concedii medicale si indemnizatii de cresterere a copilului) sunt decontate din veniturile aceluiasi Fond, atunci valoarea tichetelor de masa nu intra in veniturile lunare.

 4. admin says:

  In materialul de mai sus se face referire la indemnizatia de igrijire copil si nu la indemnizatia de maternitate la care va referiti dumneavoastra. OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate nu are legatura cu indemnizatia de ingrijire copil.

  Tichetele de masa, incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010, sunt incluse in veniturile salariale si sunt impozabile. Astfel, tichetele de masa intra in baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.

 5. admin says:

  Nu, daca nu ati avut nici un venit in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului nu veti beneficia de indemnizatia de ingrijire copil.

 6. admin says:

  Diurna nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei de maternitate sau a indemnizatiei pentru ingijirea copilului.

 7. Reda says:

  Buna seara. Ma numesc Vlad si dorsec sa va felicit pentru acest site.Pe scurt sunt din Oradea si impreuna cu sotia locuim in Mfcnchen de cateva luni. Eu lucrez la o firma din Romania dar sunt detasat aici in Germania insa nu am asigurare medicala si nici contract de munca. Sotia a reust sa-si gaseasca un loc de munca la o firma germana si a obtinut dreptul de munca pe un an, la fel ca si contractul de munca. Am depus toate actele necesare si pentru asigurarea medicala la AOK. Din cate se pare pana acum toate sunt inregula. Am citit postarile de pe site si totusi avem unele nelamuriri la care speram sa primim raspuns. Astfel: 1. Daca sotia ramane gravida beneficiaza de asigurare medicala, nastere si tot ce tine de spitalizare? 2. Daca sotia ramane gravida doar peste 4-5 luni, si sa presupunem ca va nastea la 9 luni asta inseamna ca se depaseste acel an in care ea are drept de munca si contract de munca. Va mai beneficia de asistenta medicala si daca nu i se prelungeste contractul de munca?-3. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a putea sa-si ia concediu pre-natal cat si concediu de maternitate ( 12 luni) ? Trebuie sa aiba minim un an lucrat si drept de munca permanent pentru a primi acea alocatie ( in unele locuri am citit ca este de 67% din venit)?-4. Daca din motive de sanatate isi ia concediu pre-natal inainte de expirarea dreptului de munca si a contractului de munca, acesta se suspenda sau se prelungeste automat pana la terminarea concediului de maternitate? .-5. Sotia poate sa-si depuna actele pentru drept de sedere permanant daca are contract de munca si drept de munca doar pe un an? Sau acel drept de sedere se poate obtine abia dupa ce are drept de munca nelimitat?.Va multumesc anticipat pentru raspunsiri si sper ca am fost destul de explicit.Va dorsec o seara placuta tuturor

 8. florin.rusu@gmail.com says:

  Intrebare: Diurna (ceea ce depaseste valoarea maxima impusa de lege de 32.5 lei/zi) se ia in considerare la calculul mediei pentru concediile medicale cod 01, 06, 08?

 9. Potrivit prevederilor art.55 alin.(2) lit.i) si art.296^4 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal, indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice sunt considerate venituri asimilate salariilor, se impoziteaza si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale individuale.

  Referitor la baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, aceasta, potrivit art.10 alin.(1) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

  Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice rezidente si nerezidente, care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente (art.296^5 ali.(2^1) din Codul fiscal).

  Avand in vedere cele prezentate mai sus, partea din diurna primita de salariati, care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal, reprezinta venit asimilat salariilor si va intra in baza de caclul pentru indemnizatia de concediu medical.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.