Update: Plata in contul unic a creantelor fiscale – precizari

In Monitorul Oficial nr. 706/22.10.2010 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.606/2010 pentru modificarea si completarea OPANAF  nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic.

Actul normativ modifica Anexa nr. 1 privind nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic 20.47.01.01 „Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”, astfel:

– „Plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, datorate de societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine (rd. 1) si  „Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele prevazute la punctul 1” (rd. 2) vor avea ca temei legal art. 13, 18 si 34 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

– nu se vor mai plati in contul unic, urmatoarelor creante fiscale: „Impozit pe veniturile microintreprinderilor” (rd. 6), „Impozit pe veniturile microintreprinderilor din asociere datorat de persoane fizice” (rd. 7), „Impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” (rd. 21), „Taxa pe jocuri de noroc datorata lunar, pe perioada de valabilitate a licentei de exploatare a jocurilor de noroc” (rd. 26), „Taxa pe jocuri de noroc regularizata periodic, in functie de realizari, datorata pentru perioada de raportare” (rd.27), „Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale” (rd. 29), „Redevente miniere” (rd.30) si  „Redevente petroliere” (rd. 31).

Atentie! Creantele fiscale reprezentand: „Impozit pe veniturile microintreprinderilor”, „Impozit pe veniturile microintreprinderilor din asociere datorat de persoane fizice romane, altele decat cele de la pct. 1”, „Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale”, „Redevente miniere”, „Redevente petroliere”, „Impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal retinut de notarii publici, aferent operatiunilor translative ale dreptului de proprietate incheiate pana la data de 13 mai 2010 inclusiv” care s-au declarat si nu au fost platite pana la  data intrarii in vigoare a  acestui act normativ, respectiv 22 octombrie 2010, se vor achita in contul  20.47.01.01 – Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire.

Creantele fiscale reprezentand: „Taxa pe jocuri de noroc datorata lunar, pe perioada de valabilitate a licentei de exploatare a jocurilor de noroc”,  „Taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari” care s-au declarat si  nu au fost platite pana la data intrarii in vigoare a  ordinului, respectiv 22 octombrie 2010, se vor achita in contul  20.16.01.01.02  – „Taxe pentru jocurile de noroc platite in contul unic”.

Incepand cu 22 octombrie 2010, aceste creante se vor achita la bugetul de stat, in urmatoarele conturi:

– 20.16.01.01.03 – “Regularizari periodice ale taxei anuale de autorizare a jocurilor de noroc”, creantele fiscale reprezentand taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari;

– 20.16.01.04 – “Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale”, creantele fiscale reprezentand taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale;

– 20.30.01.05.01 – “Redevente miniere”, creantele fiscale reprezentand redevente miniere;

– 20.30.01.05.02 – “Redevente petroliere” , creantele fiscale reprezentand redevente petroliere;

– 20.03.01.18 – “Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, creantele fiscale reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal retinut de notarii publici, aferent operatiunilor translative ale dreptului de proprietate incheiate incepand cu data de 14 mai 2010.

La  Anexa nr. 2, nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, care se platesc in contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire” s-au introdus:

– “Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala” – (rd. 27),

– “Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala” – (rd. 28), care au ca temei legal art. III din OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 496 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.