Persoanele care nu au contribuit la pensii pot plati retroactiv contributiile de asigurari sociale pe ultimii 5 ani

Guvernul a aprobat joi, 28 octombrie 2010, Ordonanta de Urgenta privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, prin care persoanele care nu au calitatea de pensionari vor putea efectua plata contributiei de asigurari sociale in baza unui contract de asigurare.

Aceste persoane vor putea achita contributiile de asigurari sociale doar pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, se arata in comunicatul de presa publicat pe www.mmuncii.ro.

Astfel, perioada pentru care  se va putea plati contributia de asigurari sociale este cuprinsa intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date. De asemenea, perioadele pentru care se va efectua plata contributiei de asigurari sociale trebuie sa fie anterioare datei la care benefiarul a indeplinit conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de legislatia care reglementeaza sistemul public de pensii.

Persoanele interesate sa intre in sistemul public de pensii sau sa-si completeze stagiul de cotizare si sa beneficieze de pensie pot incheia un contract de asigurare sociala si sa plateasca contributiile aferente perioadei pentru care alege sa achite aceste contributii pana la data de 31 decembrie 2010, potrivit actului normativ.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate sau, dupa caz, a mandatarului.

Stagiul minim de cotizare este, in prezent, de 12 ani si 10 luni si va creste la 15 ani pana în 2014.

Contributia de asigurari sociale datorata, se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, care are cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, a cotei contributiei de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, astfel:
pentru anul 2005 (octombrie – decembrie), se va datora o contributie de asigurari sociale de 31,5% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 310 lei;

pentru anul 2006, se va datora o contributie de asigurari sociale de 29,15% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 330 lei;

pentru anul 2007, se va datora o contributie de asigurari sociale de 29 % aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 390 lei;

pentru perioada ianuarie – septembrie 2008, inclusiv, se va datora o contributie de asigurari sociale de 29% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 500 lei;

pentru perioada octombrie – noiembrie 2008, inclusiv, se va datora o contributie de asigurari sociale de 29,% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 540 lei;

pentru decembrie 2008, se va datora o contributie de asigurari sociale de 27,5% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 540 lei;

pentru ianuarie 2009, se va datora o contributie de asigurari sociale de 28% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 600 lei;

pentru perioada februarie – decembrie 2009, inclusiv, se va datora o contributie de asigurari sociale de 31,3% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 600 lei;

pentru anul 2010, se va datora o contributie de asigurari sociale de 31,3% aplicata bazei lunare de calcul de cel putin 600 lei.

Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010.

Aceste perioade pentru care se efectueaza plata contributiei sociale sunt considerate stagii de cotizare doar in sistemul public de pensii”.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Intreaba specialistul: pensii

*Deschiderea dreptului la pensie: nu se cumuleaza stagiul de cotizare cu varsta de pensionare

*Pensionarii cu pensii mai mari de 1000 lei pot redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din pensii?

(Visited 1,602 times, 1 visits today)

3 Responses to Persoanele care nu au contribuit la pensii pot plati retroactiv contributiile de asigurari sociale pe ultimii 5 ani

 1. Mariana Lucia Bowering says:

  Dragi mei ma bucur enorm cati dat aceasta lege.
  Locuiesc in Anglia La pensie ma retrag acasa impreuna cu sotul. Sint interesata sa platesc in urma contributia. In Rominia am muncit 14 ani si 8 luni.
  Intrebarea mnea este daca as putea plati aceasta contributie prin internet?
  Va multumesc anticipat Mariana Bowering

 2. maria.boncea@pharmec.ro says:

  sunt insarcinata in 3 luni si am lucrat cu contract de munca pe perioada determinata si mi-a expirat contractul ,iar eu vreau sa-mi platesc contributia pentru a beneficia de concediu de maternitate si de crestere copil pana la varsta de 1 an pot sau nu?

 3. Anca says:

  Intrebare legata de plata contributiei la pensie – Am aflat despre aceasta lege care permitea plata in urma pentru a acoperi minimum de ani pentru pensie putin inainte de a expira (la sfarsitul anului trecut). Eu locuiesc in Canada si am lucrat in Romania aproape 15 ani (mai putin 3 luni). Sant foarte interesata sa platesc diferenta pentru a avea dreptul la pensie si ma intreb daca se va mai deschide aceasta oportunitate si cand. Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ five = 11

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.