Cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul unui avocat?

Intrebare:
Sotia mea este avocat de un an. Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul unui avocat si daca sint reguli separate in cadrul baroului. Copilul se va naste in februarie 2011 . Va multumesc .

Raspuns:
Potrivit art.87 alin.(1) lit.a din Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor, avocatii au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicat, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Iar la alin.(2) al celuiasi articol aflam ca indemnizatiile prevazute la alin.(1) se suporta din sistemul de asigurari ale avocatilor, in raporta cu posibilitatile bugetare ale sistemului propriu de asigurari sociale ale avocatilor.

Si la art.80 alin.(1) lit.c din Statutul CAA actualizat, aflam ca asiguratii sistemului autonom de asigurari sociale pentru avocati au dreptul, in afara de pensii, si la indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Prin Hotararea nr. 845Bis/11 septembrie 2010, Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a hotarat ca incepand cu 1 octombrie 2010 indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, este de 40% din venitul de referinta pe profesie.

Pot beneficia de prezenta indemnizatie doar asiguratii care au 12
luni de stagiu de cotizare in ultimul an anterior datei nasterii copilului.

Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, se acorda doar asiguratilor care nu au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului din sistemul public.

Pentru avocatii care au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului din sistemul public, indemnizatia se calculeaza conform OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

In cazul in care asiguratul beneficiaza din sistemul public de o
indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum mai mic decat cel care se
acorda in sistemul de asigurari sociale a avocatilor, se acorda diferenta dintre cele doua cuantumuri.

(Visited 965 times, 1 visits today)

4 Responses to Cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul unui avocat?

  1. avocati says:

    Avocatura este intr-adevar un domeniu sofisticat. Ar trebui insa ca si judecatorii sa fie mai mult in spiritul legii.

  2. Alecsandra says:

    Buna ziua! As dori sa stiu cum se acorda si cum se calculeaza indemnizatie de crestere a copilului pentru un medic stomatolog? Sunt medic de 4 ani si urmeaza sa nasc in septembrie 2012

  3. Vedeti alte raspunuri la categoria “Concedii si indemnizatii pentru cresterea copilului” sau consultati OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

  4. andreea says:

    buna ziua as dori sa imi fac o asigurare de sanatate si nu am nici un venit am inteles ca ma costa in jur de 40 de ron numai ca m -ar interesa ce acte imi trebuie pt a plati. astept raspunsul pe mail va multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 4 = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.