Daca platesc contributiile retroactiv pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?

Intrebare:
Buna ziua! Va rog sa-mi spune-ti daca pot plati contributiile la stat retroactiv astfel incat, in martie 2011 cand se naste copilul sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns:
Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Iar la alin.(3), al aceluiasi articol, aflam ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Astfel, daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului nu aveti realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole), potrivit prevederilor Codului fiscal, nu veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Plata contributiilor nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

(Visited 4,163 times, 2 visits today)

33 Responses to Daca platesc contributiile retroactiv pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?

 1. ciotea says:

  angajatorul a depus actele pentru indemnizatie cu întârziere(2 luni), astfel încât aş dori să ştiu dacă se poate achita retroactiv contravaloarea indemnizaţiei?? Vă mulţumesc!

 2. RODICA says:

  buna ziua! in cazul in care nu beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului, ce fel de ajutor pimesc de la stat (alocatie pentru copil, ce suma?) daca doar tatal este intretinator de familie, adica are salariu? tatal lucreza fara intrerupere pe cartea de munca de 10 ani. multumesc anticipat pentru raspunsul dvs

 3. admin says:

  Potrivit art.36 din O.U.G. nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata, calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, iar angajatorul este obligat sa plateasca indemnizatiile cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

  Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

 4. admin says:

  Coform legislatiei in vigoare aveti urmatoarele drepturi:
  – Alocatia de stat pentru copii.
  Alocatia de stat este de 200 lei/luna pentru copiii cu varsta intre 0 si 2 ani si 42 lei/luna pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani.

  – Salariu mediu pe unitate la nastere.
  Potrivit art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, aveti dreptul la un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil, daca mama nu este salariata, sotul acesteia va beneficia de plata unui salariu mediu pe unitate.

  Daca ati avut venituri lunare pe baza carora s-a calculat si platit contribtuia pentru concedii si indemnizatii, atunci veti beneficia si de:
  – Concediul si indemnizatia de maternitate.
  Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii conform art. 10 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza, se retine doar contribuitia de asiguarari soaciale (pensia) calculata la la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

  – Compensarea diferentei, pe o perioada de minimum 6 saptamani, dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia de maternitate.
  Conform art. 66 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

 5. RODICA says:

  CE ESTE SALARIUL MEDIU PE UNITATE? IN GENERAL, CAM CE VALOARE ARE? DIN MOMENT CE EU CA MAMA NU SUNT ANGAJATA, DE ACEST SALARIU INTELEG CA VA BENEFICIA TATAL, INSA AS DORI SA STIU DACA SE POATE , LA CE SUMA SE RIDICA ACEST SALARIU DACA TATAL ARE UN SALARIU DE 750 RON NET+ SPORURI PENTRU ORE SUPLIMENTARE (ACESTA VARIAZA DE LA LUNA LA LUNA IN FUNCTIE DE NUMARUL DE ORE EFECTUAT)? IN CONCLUZIE COPILUL VA BENEFICIA DE ALOCATIA DE 200 RON + SALARIUL MEDIU PE UNITATE AL TATALUI, IN MOD NORMAL CAM CARE AR FI SUMA TOTALA, CONFORM LEGII, DE CARE VOM BENEFICIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI?
  MULTUMESC MULT DE TOT PENTRU RESPUNS

 6. admin says:

  Nu exista un act normativ care sa reglementeze modul de calcul a salariului mediu pe unitate, acesta se stabileste adunand salariile tuturor angajatilor iar suma rezultata se imparte la numarul de salariati.

  Daca cititi cu atentie articolul de lege din raspunsul pe care vi l-am dat, o sa vedeti ca salariul mediu pe unitate reprezinta un ajutor acordat mamei sau tatalui la nastearea copilului si nu niste bani pe care o sa-i primiti lunar. Acest ajutor se calculeaza pentru luna in care s-a depus cererea la angajator.

  Lunar o sa primiti doar alocatia copilului (200 lei).

 7. valy says:

  buna ziua! am cerut si eu salariul mediu pe unitate pt nasterea copilului meu , insa am primit un raspuns cum ca nu au posibilitati financiare deocamdata. exista vreun termen in care unitatea este obligata sa-mi plateasca acest salariu?va multumesc anticipat pt raspuns

 8. alina says:

  Daca eu nu sunt angajata, dar am platit contributiile la CAS si CNAS (sanatate si pensii) pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului?? Dar tatal care este angajat? Daca poate beneficia tatal acesta ar trebui sa stea in concediu de cresterea copilului? Va multumesc!

 9. admin says:

  Daca angajatorul nu da curs cererii dumneavoastra (cerere scrisa la care se anexeaza certificatul de nastere al copilului) in maximum 6 luni de la data nasterii copilului, il puteti da in judecata.

 10. admin says:

  Plata contributiilor nu va ajuta sa obtineti indemnizatia de crestere a copilului.

  Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de realizarea timp de 12 luni, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal.

  Daca sotul dumneavoastra indeplineste aceste conditii, va putea intra in concediu de ingrijire copil si va beneficia de aceasta indemnizatie. In perioada concediului de ingrijire copil, sotul dumneavoastra nu va putea realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole). In caz contrar, indemnizatia se supsenda.

 11. Alexandra says:

  Am citit cu mare atentie comentariile dar totusi am o intrebare:
  Daca se platesc retroactiv contributiile si impozitul pe venit (salariu), cei 16%, se schimba datele problemei….
  Multumesc

 12. admin says:

  Va rog sa specificati la ce va reveriti cand vorbiti de plata retroactiva a impozitului pe venitul din salarii?

  Daca in ultimele 12 luni, din ultimul an anterior datei nasterii copilului ati realizat venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca angajatorul nu a virat cel impozit la zi catre bugetul de stat.

  Daca aveti descoperita o luna, sa zicem, in perioada celor 12 luni, si angajatorul este de acord sa refaca statul de salaraii, declaratiile aferente si sa platesaca retroactiv obligatiile catre stat si penalitatile, atunci se poate spune ca este posibil acest lucru.

  Daca insa nu ati avut un contract de munca in perioada celor 12 luni prevazute mai sus, in ce baza platiti acel impozit retroactiv?

 13. Cristina says:

  Buna ziua , cum pot obtine indemnizatia pentru crestere copil daca eu nu am decat 9 cluni pe cartea de munca in momentul cand am sa nasc. Ce contributii pot plati retroactiv pentru a putea beneficia de indemnizatie.Multumesc,astept raspuns.

 14. Gabriela says:

  Buna ziua, eu am salariul minim pe economie, cine plateste indemnizatiile pentru cresterea copilului statul sau angajatorul?

 15. ratiu@dora says:

  patronii nu respecta legile sunt ca si parlamentarii salariul mediu pe unitate nu vor sa il dea pt ca zic ei ca nu sunt obligati iar daca spui ceva in favoarea ta atunci zic da-ma in judecata pt ca stiu ca nu ii dai ca costa un avocat ATUNCI CE E DE FACUT IN SITUATIA ASTA ??????????

 16. ratiu@dora says:

  PATRONUL MEU DE EX CAND AM MERS CU CEREREA LA CARE AM ANEXAT COPIA CERTIFICATULUI DE NASTERE AL COPILULUI SI DUPA CE AM SPUS DESPRE CE E VORBA MI-A SPUS CA NU ESTE OBLIGAT PATRONUL SA DEA SALARIUL SI NICI TERMENUL NU ESTE SPECIFICAT CE SE POATE FACE IN SITUATIA ACEASTA DOAR SA-L DAU IN JUDECATA (COSTA MULT POATE IES IN PIERDERE SI MAI MULT) VA ROG SA-MI DATI UN SFAT MULTUMESC MULT SI MULTA SANATATE MAMICILOR SI COPIILOR

 17. admin says:

  Din pacate, daca nu indepliniti conditiile prevazute la art.2 din OUG nr.111/2010 nu veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

  Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de realizarea timp de 12 luni, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal.

 18. admin says:

  Potrivit art. 23 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
  (1) fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

 19. admin says:

  Inteleg din cele mentionate ca va referiti la salariu mediu pe unitate la nastere.

  Potrivit art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, aveti dreptul la un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil.

  Potrivit art.247 din Codul Muncii, in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

  Iar la art.283 lit.e) din Codul Muncii aflam ca cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.

  Litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar (art.285 din Codul muncii).

  Este un drept al dumneavoastra pe care angajatorul este obligat sa-l respecte. Daca angajatorul refuza sa va acorde acest ajutor puteti face o sesizare catre ITM sau sa-l dati in judecata. Litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciara.

 20. Paval Antonela says:

  in iulie 2011 bebe meu face doi anisori dar o sa ma si 7 luni de sarcini as dori sa stiu daca o sa pot primi in continuare indemniztia pt cresterea copilului

 21. Daniela Stoica says:

  Buna ziua,
  daca sunt angajata cu carte de munca si am peste 12 luni si de cateva luni am si pfa si am inregistrat venituri, acestea se iau in calcul la indemnizatie(urmeaza sa nasc in martie)? Iar daca aceste venituri au fost incasate intr-o singura transa se considera ocazionale si nu platesc contributiile individuale?

 22. gabriela says:

  Locuiesc in Bucuresti dar din 1 iulie 2010 sunt angajata in judetul Calarasi deci asigurarile imi sunt platite in judetul Calarasi. Acum am aproape 3 luni de sarcina si am vorbit cu medicul ginecolog si exista posibilitatea sa nu pot fi luata in evidenta lui pe timpul sarcinii pentru ca plata CAS nu se face in Bucuresti.
  In acest caz ce pot face? poate angajatorul sa-mi plateasca asigurarea cas in Bucuresti?
  Daca da, exista vreun pericol sa nu mai primesc indemnizatie deoarece platile au fost facute in Judetul Calarasi si apoi in Bucuresti.

 23. madalina says:

  va rog frumos sa-mi spune-ti si mie, daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in cazul in care acum sunt in somaj am cotizat 3 ani si 2 luni daca in timpul acesta raman insarcinata si dupa terminarea somajului ma reangajez la alta firma? Va multumec frumos

 24. aurora says:

  buna ziua, as dori si eu sa stiu daca se poate face ceva sa pot primi indemnizatia de crestere a copilului, lucrez cu contract de munca insa din luna octombrie , iar eu voi naste in luna iunie . va rog frumos sa mi spune-ti si mie ce pot sa fac.

 25. Gava Alexandru says:

  buna ziua.Copilul nostru are acum varsta de 4 luni,mama lui a muncit cu contract legal in ultimile 12 luni anterior nasterii.Problema consta in faptul ca angajatorul nu a platit impozitul pe 2 luni,deci avem 2 luni lipsa si inspectoarea de la Prefectura care revizuieste si aproba dosarele pentru indemnizatia de crestere a copilului ne-a spus ca nu ne poate ajuta daca nu venim cu dovada prin care sa putem arata ca au fost platite integral cele 12 luni.Pe desfasuratorul de la Casa de Pensii nu apar cele 2 luni.Am incercat sa platim cele 2 luni lipsa dar nu am reusit pentru ca ni s-a spus ca se poate plati doar de catre firma angajatoare.Problema este ca relatiile cu patronul firmei s-au racit din cauza ca acesta a umblat cu “smecherii”,si nici ultimul salariu nu i-a fost platit mamicii.Interesant este ca cele 2 luni se afla in centrul perioadei contractuale,asa ca prima luna este platita contributia la stat, a doua nu, a treia da, a patra din nou nu este.Dumneavoastra ce parere aveti,ne puteti da un sfat?A mai fost altcineva in situatia aceasta?va multumim

 26. cristina draghici says:

  buna ziua.va rog am nevoie de un sfat.sant persoana fizica autorizata de 8 luni am platit impozitul pe venit dar nu am carte de munca nu platesc cas si nici la casa de pensii. cum sa procedez pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului.nu sant inca insarcinata dar vreau sa ma pregatesc anainte cu actele necesare.cum sa fac?multumesc anticipat.

 27. elena says:

  Buna ziua!
  Am lucrat pana la data de 1.02.2012 si acum am ramas gravida si o sa nasc in noiembrie.Pot sa benificiez de indemnizatie?

 28. irina says:

  buna ziua. lucrez fara contract de munca , insa platesc contributia la casa de pensii . pot sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului?
  multumesc.

 29. Ciprian says:

  Buna ziua…am si eu va rog o intrebare : Daca mamica este in somaj iar sotul lucreaza este posibil ca sotul sa primeasca acel salariu pentru nastere? s-au in cazul asta se pierde???

 30. Mihaela says:

  buna ziua,sunt angajata la o firma cu 8 ore dar imi platesc eu contributiile la stat,as dori sa stiu daca pot beneficia de concediu prenatal si postnatal platit.multumesc

 31. roxana says:

  Your commentbuna ziua! am si eu o dilema, sunt insarcinata in 3 sapt, din 10 aprilie 2012pana pe 9 decembrie2012 e am lucrat la o firma cu norma de patru ore,de pe 5 ianuarie trebuie sa semnez un alt contract de munca cu norma de 8 ore ,intrebarea mea este pot beneficia de concediu de maternitate?

 32. Ana says:

  Uuuurgent! Buna ziua trebuie sa nasc si sunt angajata de Mai bine de un an la o firma iar acum am aflat ca am contract de munca dar nu si-a platit contributiile la stat! Ce e de facut? Pot sa IMi iau indemnizatia copilului? Mai poate sa plateasca contractul de munca acum? Si cum? Deoarece conturile sunt blocate! Multumesc

 33. Muresan Raul says:

  daca firma la care am lucrat intre aprilie 2011 si mai 2012 a intrat in insolventa si din aprilie 2012 lucrez la alta firma pot beneficia de concediu pt cresterea copilului

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + 8 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.