Modificari si completari aduse Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca

Guvernul a aprobat miercuri, 27 octombrie 2010, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.

Potrivit proiectului de lege, principalele obiective ale modificarii legislative vizeaza urmatoarele aspecte:
– sa dea tinerilor posibilitatea de a obtine formare profesionala de calitate care ii va pregati pentru ocuparea avantajoasa a locurilor de munca;
– sa promoveze oportunitati de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, in conditiile in care acestea beneficiaza de formare adecvata si castiguri rezonabile;
– sa permita angajatorilor sa-si asigure forta de munca calificata in functie de cerintele proprii;
– sa permita participantilor la formare profesionala sa aplice cunostintele acumulate in procesul muncii;
– sa contribuie la cresterea ocuparii fortei de munca.

Obligatiile angajatorului, potrivit noului act normativ:
– sa stabileasca o persoana, care sa coordoneze ucenicia la locul de munca, numita coordonator de ucenicie;
– sa organizeze evaluarea pregatirii teoretice si practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale;
– sa suporte costurile evaluarii si certificarii formarii profesionale prin ucenicie.

Avand in vedere faptul ca angajatorul nu va mai avea obligatia de a obtine autorizatia si atestatul de maistru de ucenicie, se preconizeaza cresterea numarului de posibili angajatori, care pot accesa aceasta ruta de formare profesionala, precum si cresterea numarului de persoane care pot obtine o calificare, se arata in comunicatul de presa publicat pe www.mmuncii.ro.

Angajatorii care incadreaza in munca persoane in baza unui contract de ucenicie la locul de munca vor primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii fortei de munca prevazut in Legea nr. 76/2002.

Informatii suplimentare privind ucenicia la locul de munca:
– Ucenicia la locul de munca reprezinta formarea profesionala realizata in baza unui contract de ucenicie la locul de munca.
– Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie obligatoriu in forma scrisa si se inregistreaza in termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Munca Judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Obligatia de incheiere a contractului de ucenicie la locul de munca, in forma scrisa, revine angajatorului.
– Ucenicul este persoana fizica care a implinit varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani
– Contractul de ucenicie la locul de munca, poate fi incheiat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Sursa: mmuncii.ro

(Visited 291 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 + eight =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.