OUG nr.94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii – precizari

Pentru informarea corecta a persoanelor interesate de „cumpararea de vechime” in conformitate cu prevederile OUG nr.94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, Casa Nationala de Pensii face urmatoarele precizari:

1. OUG nr.94/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.729 din 2 noiembrie 2010 si  a intrat in vigoare la data de 2 noiembrie 2010.

OUG nr.94/2010 poate fi consultat aici (sursa: CJP Tulcea).

2. Cine poate incheia contracte de asigurare sociala?
Orice persoana, indiferent de cetatenie, domiciliu sau resedinta, care indeplineste urmatoarele conditii:
–  nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala;
nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia, in perioada pentru care se solicita asigurarea;
nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare.

3. Ce formalitati trebuie indeplinite?
–  Completarea contractului de catre persoana interesata sau de catre mandatarul acesteia;
–  Completarea unei declaratii;
–  Prezentarea procurii speciale, in cazul in care contractul este incheiat prin mandatar;
– La depunerea documentelor necesare va fi prezentat si actul de identitate.

Descarca Contractul de Asigurare Scociala conform OUG nr.94/2010

Descarca Declaratia beneficiarului asigurarii (Anexa nr.1a) si Declaratia mandatarului beneficiarului asigurarii(Anexa nr.1b)

4. Pe ce perioada poate fi incheiat contractul de asigurare? Contractul de asigurare sociala prevazut de OUG nr.94/2010 se incheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori incheierii contractului). Cei 5 ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005– noiembrie 2010.

5. Contractul poate fi incheiat oricand?
Incheierea contractului de asigurare sociala in temeiul prevederilor OUG nr.94/2010 poate fi solicitata numai in perioada 2 noiembrie – 31 decembrie 2010.

6. Ce avantaje prezinta acest contract pentru o persoana?
Avantajul consta in recunoasterea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii pentru perioadele pentru care se achita contributia de asigurari sociale actualizata. Trebuie precizat ca:
– unele persoanele nu s-ar putea pensiona fara aceste perioade, neavand realizat stagiul minim de cotizare prevazut de lege;
– alte persoane pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, cu consecinte directe asupra cuantumului mai mare al pensiei pe care o vor obtine in viitor.

7. Cati bani trebuie platiti?
Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale, inscris in contractul de asigurare sociala, este ales de persoana care incheie contractul si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator fiecarei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea in sistemul public. Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale nu este plafonat.

Consultaaici: Model fisa de calcul, cu salariul minim pe economie ( indicele de inflatie se actualizeaza la data platii).

8. Cand trebuie facuta plata?
Suma cu titlu de contributie de asigurari sociale datorata in baza contractului de asigurare sociala poate fi platita in una sau mai multe transe, fara a depasi data de 31 decembrie 2010.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Intreaba specialistul: pensii

*Deschiderea dreptului la pensie: nu se cumuleaza stagiul de cotizare cu varsta de pensionare

*Pensionarii cu pensii mai mari de 1000 lei pot redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din pensii?

(Visited 270 times, 1 visits today)

2 Responses to OUG nr.94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii – precizari

 1. gushpi says:

  Buna ziua,
  Se pare ca guvernul inca mai gaseste solutii pt aducerea banilor la buget – FRAIERIND poporul!!!
  De ce zic asta? Pai cum sa platesc eu 31% cotizatie din venitul minim? Mai bine zis: de ce sa platesc eu partea angajatorului?!?! Banii eu ii dau din buzunarul meu, iar angajator n-am avut (deci statul nu a consumat NIMIC cu angajarea mea – ITM, finante etc)
  Alt punct de vedere: daca eu, persoana in varsta de 40 de ani adun 2254 lei pe an (cat este cotizatia aferenta venitului minim) timp de 25 de ani (cand ating varsta de pensionare) atunci am 56350 lei (fara dobanda din banca) SAU 112947 lei (cu dobanda 5% si scazut impozitul de 16%).
  Se observa ca pt acesti bani am venit din dobanda bancara de 469 lei! Nu este cat pensia minima – DAR nu uitati ca aveti un depozit urias acolo, pe care il puteti folosi dvs cum doriti!!!
  Nu in ultimul rand – daca muriti inainte de 65 de ani statul va va da contravaloarea unei pensii si un cosciug! Daca adunati dvs banii – in caz de deces – copiilor le va ramane depozitul si-l vor folosi in interesul lor…
  Stiu ca ganditi ca NU PUTETI aduna banii astia atata amar de vreme! Dar, ori ca mergeti la casieria lor, ori la casieria bancii, NU E ACELASI LUCRU???
  CALCULATI INAINTE DE A INCHEIA CONTRACTUL!!!

 2. cam says:

  Multumesc pt. lamuriri.Ce zici sa fac in cazul urmator: am handicap, inainte de a lucra, reusind pana acum sa fac o vechime de 11.5 ani. In viitor cu sv. actual nu stiu daca mai fac 0,5 ani. Pt. a ma putea pensiona ANTICIPAT TREBUIE SA AM 15 ANI VECHIME. Da si eu sunt de parere ca mai bine ii pun la saltea( cu banca nu pre sunt de acord, cu toate ca am) pt. ca nu mai cred in statul actual ca iti poate da ce ti se cuvine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ nine = 14

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.