Administrarea contribuabililor nerezidenti care nu au pe teritoriul Romaniei un sediu permanent

In Monitorul Oficial nr. 749/10.11.2010 a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.603/2010 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.157/2006 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor nerezidenti care nu au pe teritoriul Romaniei un sediu permanent.

Potrivit prevederilor actului normativ, competenta pentru administrarea contribuabililor, persoane fizice nerezidente care nu au pe teritoriul Romaniei un sediu permanent si care nu au obligatia depunerii unei declaratii de venit in Romania revine organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al imputernicitului sau curatorului fiscal, pentru urmatoarele categorii de venituri:
– venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
– venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal;
– venituri din investitii reprezentand castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
– venituri din investitii reprezentand castiguri/pierderi din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

In cazul impozitului pe venit din transferul titlurilor de valoare in cazul societatilor inchise si din transferul partilor sociale, retinut potrivit legii de catre un dobanditor, persoana fizica sau juridica, care nu are pe teritoriul Romaniei un sediu permanent, competenta de administrare a impozitului retinut la sursa revine organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla societatea ale carei parti sociale/valori mobiliare sunt transferate.

Aceste prevederi se aplica si in cazul impozitului pe profit datorat de persoanele juridice straine, care obtin venituri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 185 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + = fifteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.