Afla aici ce decizii a luat guvernul privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care aduce unele modificari cu privire la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, a anuntat ieri premierul Emil Boc intr-un briefing de presa sustinut la Palatul Victoria.

Premierul Emil Boc a declarat ca noile reglementari se vor aplica incepand din anul 2011, astfel incat pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie 2011 sa se beneficieze de concediu pentru ingrijirea copiilor de pana la un an si de o indemnizatie cu o valoare cuprinsa intre 600 si 3400 lei. Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, exista posibilitatea de a solicita concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca de 500 de lei oricand, in intervalul de 24 de luni.

In ceea ce priveste concediile si indemnizatiile aflate in derulare, primul-ministru Emil Boc a precizat ca acestea raman neschimbate, si anume se mentine concediul pentru ingrijirea copiilor de doi ani si indemnizatia cu o valoare cuprinsa intre 600 si 3400 lei. „Niciun beneficiar actual al indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi ani nu va fi afectat. In consecinta, cele 198.000 de indemnizatii in plata raman neschimbate”, a subliniat Seful Executivului.

De asemenea, primul-ministru Emil Boc a declarat ca Executivul va dezvolta in anul 2011 un program, in parteneriat cu administratiile locale, in vederea constructiei de crese, si va contribui la adoptarea legislatiei cu privire la bone si la perfectionarea legislatiei referitoare la tichetele de cresa.

„Pe parcursul anului 2011, se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poate exista locuri suficiente in crese pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca (…) vom transforma, acolo unde este posibil, unele spitale in crese, astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea existenta pe piata in privinta creselor”.

Sursa: gov.ro

(Visited 416 times, 1 visits today)

4 Responses to Afla aici ce decizii a luat guvernul privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor

  1. Puscau Anca says:

    Trebuie sa nasc la sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie , iar in septembrie 2010 am avut concediu fara plata , dar am platit totusi pt 8 zile. Ma afecteaza asta cu ceva la primirea ajutorului?
    De asemenea sunt angajata ca jurist cu jumatate de norma , daca o sa-mi schimb contractul de munca la norma intreaga , incepand cu luna care vine , o sa primesc ajutor de 75% sau tot ajutorul de 600 de lei?
    Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.

  2. Raluca says:

    in perioada 23.08.2010-11.10.2010 nu am avut loc de munca, in consecinta nu am avut stadiu de cotizare. la 11.10.2010 m-am angajat cu contract pe perioada delimitata pana in 10.10.2011. intrebarea mea este:in cazul in care sunt insarcinata si nu nasc pana la data expirarii contractului individual de munca pe care il am, societatea este obligata sa mi-l prelungeasca, ca sa beneficiez de indemnizatie de crestere copil? va multumesc anticipat si astept raspuns pe adresa mea de mail daca se poate!!!

  3. george says:

    sotia a nascut la sfarsitul lui ianuarie 2011, am dori sa optam pentru un an. sotia se va intoarce mai repede la munca de implinirea unui an, si ne intereseaza daca acea suma de 500 lei(acea insertie) se da pana copilul implineste varsta de 2 ani ?

  4. reti nicoleta says:

    In perioada de aprilie 2008 pana in august (inclusiv) 2008 nu am lucrat. In mai 2008 am ramas insarcinata. Am inceput sa muncesc din 1 septembrie 2008, dupa care in 22decembrie 2008 am intrat in concediu prenatal. Am nascut pe 16 ianuarie 2009, am avut concediu postnatal , iar din mai 2009 am intrat in concediul de cresrete copil (doar in concediul nu am primit banii pt cresrete copil). In iunie 2010 am ramas din nou insarcinata. Iar in ianuarie 2011 cand imi expira concediul pt crestere copil am mers cu concediul prenatal pt al doilea copil. De la serviciu mi-au spus ca eu de fapt nu aveam dreptul la concediul pt crestere copil si ca ar fi trebuit sa ma intorc la serviciu dupa 40 de zile si ca nu mi poate inregistra concediul prenatal. Intrebarea mea este: aveam dreptul la concediul de crestere copil, pt ca mie asa mi sa spus de la ITM la vremea respectiva? Si tot cei de la ITM mi-au suspendat contractul de munca pt crestere copil. Am dreptul la concediu pt crestere copil, pentru al doilea copil?

Leave a Reply

Your email address will not be published.