OUG nr.117/2010: Modificari si completari aduse Codului Fiscal privind impozitului pe veniturile microintreprinderilor

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 891/2010, au fost aduse si o serie de modificari si completari Titlului IV indice 1  „Impozitul pe veniturile microintreprinderilor”.

Vezi aici si ce modificari a adus OUG nr.117/2010 Codului Fiscal privind TVAimpozitul pe venit si impozitul pe profit.

OUG nr. 117/2010 poate fi consultata aici.

Necesitatea simplificarii cadrului legislativ actual si aplicarea noului cadru de politici al Comisiei Europene in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii a impus implementarea unui sistem simplificat de impozitare a microintreprinderilor si, in consecinta reintroducerea de la 1 ianuarie 2011 a impozitului pe veniturile realizate de microintreprinderi.

Definitie. Conditii pentru exercitarea optiunii
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent urmatoarele conditii:
– realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
– are de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
– a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
– capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile mentionate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Atentie! Pentru anul 2011, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice romane, care la 31 decembrie 2010 indeplinesc cumulativ conditiile de exercitare a optiunii mentionate mai sus, nefiind conditionate de faptul ca au mai detinut calitatea de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

O persoana juridica romana nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal daca, la data inregistrarii la registrul comertului capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale si in termen de 60 de zile, inclusiv, de la data inregistrarii angajeaza cel putin o persoana cu contract individual de munca.

In situatia in care una dintre conditii nu mai este indeplinita microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator.

Atentie! Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro vor calcula si plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita veniturilor, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai putea reveni la acest mod de impozitare in perioada urmatoare. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Restrictii
Nu pot opta pentru acest sistem de impunere persoanele juridice romane care:
– desfasoara activitati in domeniul bancar;
– desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
– desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
– au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de salariati.

Aria de cuprindere si cota de impozitare
Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad: veniturile aferente costurilor stocurilor produse; veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale; veniturile din subventii de exploatare; veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare; veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil; veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Facilitati fiscale
Microintreprinderile care achizitioneaza case de marcat beneficiaza de deducerea valorii de achizitie a acestora din baza impozabila, potrivit documentului justificativ de achizitie, in trimestrul in care acestea au fost puse in functiune.

Declararea optiunii
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea Declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica (formular 010) pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului si este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

Atentie! In situatia in care, in cursul unui an fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra acest sistem de impozitare pentru anul fiscal respectiv, fara posibilitatea de a mai beneficia in perioada urmatoare de acest sistem de impozitare chiar daca ulterior indeplineste conditiile legale pentru exercitarea optiunii.

Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului.

Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microintreprindere
In cazul unei asocieri fara personalitate juridica intre o microintreprindere si o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, microintreprinderea calculeaza si retine impozit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere. Impozitul datorat se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 341 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 × = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.