Scoaterea din evidenta ca platitori de TVA se face pana la 20 ianuarie

Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 891/2010, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, care in cursul anului 2010 nu au depasit plafonul de scutire de 35.000 euro, pot solicita, pana la 20 ianuarie 2011, scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

Plafonul pana la care persoanele impozabile sunt exonerate de obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA este de 35.000 euro la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei pentru 1 euro.

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila din prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat scoaterea din evidenta, respectiv din 1 februarie 2011.

Obligatii declarative si de plata a TVA
Pana la anularea inregistrarii in scopuri de TVA, persoanelor impozabile le revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal.

Persoanele impozabile care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitori de TVA, in termenul mentionat, au obligatia sa depuna decontul de taxa prevazut la art. 156 indice 2 din Codul Fiscal, pentru operatiunile realizate in cursul lunii ianuarie, pana la data de 25 februarie 2010 inclusiv.

In ultimul decont de TVA depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform art. 148 si 149 din Codul Fiscal.

Intra sub incidenta ajustarilor taxei pe valoarea adaugata in situatia anularii inregistrarii in scopuri de TVA, bunurile mobile aflate in stoc, serviciile neutilizate la 31 ianuarie 2011, conform art. 148 lit. c) din Codul Fiscal, respectiv bunurile imobile, conform art. 149 alin. (4) lit. a) pct. 2 din Codul Fiscal.

 

Formularistica
Contribuabilii persoane juridice care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA depun formularul 010 -„Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”, cod MFP 14.13.01.10.11/1.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si profesii libere depun formularul 070 –  „Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, cod MFP 14.13.01.10.11/5.

Persoanele fizice romane care realizeaza o activitate economica in sfera taxei pe valoarea adaugata, depun pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA, „Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane – 020”, cod MFP 14.13.01.10.11/2”.

Atentie! Persoanele impozabile care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, vor depune la organele fiscale competente, certificatul de inregistrare in scopuri de TVA , in original.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 620 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.