OUG nr.118/2010: Noutati privind taxa pe poluare

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 118/2010 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial nr. 888/2010, s-au adoptat noi prevederi privind calculul taxei pe poluare cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011.

Potrivit noilor prevederi, pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la 1 ianuarie 2011 se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010.

Prin autovehicule achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 31 decembrie 2010 se intelege:
– autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie 2010 si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans;
– autovehiculele ce au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie 2010;
– autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31 decembrie 2010.

Documente necesare
In vederea inmatricularii in Romania a autovehiculelor achizitionate inainte de data de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate pana la 1 ianuarie 2011, persoana fizica sau juridica pe numele careia urmeaza a se inmatricula autovehiculul trebuia sa fi efectuat achizitia acestuia in vederea inmatricularii si va prezenta autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31 ianuarie 2011, o cerere insotita de urmatoarele documente:
– pentru autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie 2010 si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans, documente din care sa rezulte acest lucru;- pentru autovehiculele care au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie 2010, din care sa rezulte acest lucru;
– pentru autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31 decembrie 2010, documente din care sa rezulte acest lucru, precum si o declaratie pe proprie raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 31 decembrie 2010 in vederea inmatricularii in Romania si nu a fost inmatriculat in Romania pana la data de 1 ianuarie 2011.

Atentie! In vederea calcularii cuantumului taxei datorate, cererea si documentele mentionate mai sus, inregistrate la autoritatea fiscala competenta, se completeaza in termen de maximum 60 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 118/2010, cu documentele necesare inmatricularii, prevazute la art. 3 alin. (2) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 686/2008 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, respectiv:
a) cartea de identitate a vehiculului;
b) in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora, si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma „Registrul Auto Roman” ori rezultatul evaluarii individuale efectuate.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 234 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.