Atentie! 25 ianuarie, termen pentru comunicarea pro-ratei pentru calculul TVA deductibile

Pana maine, 25 ianuarie 2011, contribuabilii trebuie sa comunice unitatii fiscale in a carei evidenta sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe pro-rata provizorie care va fi aplicata in anul 2011 la determinarea taxei pe valoarea adaugata deductibile, precum si modul de determinare a acesteia, potrivit art. 147 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Au aceasta obligatie contribuabilii, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat achizitii pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere.

Operatiunea se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata.

Pro-rata aplicabila provizoriu pentru un an este pro-rata definitiva, determinata pentru anul precedent, sau pro-rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent.

In cazul unei persoane impozabile nou-inregistrate, pro-rata aplicabila provizoriu este pro-rata estimata pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicata cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul sau decont de taxa pe valoarea adaugata.

Baza legala: art.147 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu uita! 25 ianuarie 2011 – termen limita pentru unele obligatii fiscale. Vezi aici care sunt acestea
Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 248 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 × = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.