Procedura depunerii “Declaratiei unice”

Prin Hotararea Guvernului nr. 1.397/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 897/31.12.2010, a fost aprobat formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Declaratia 112 urmeaza a fi depusa, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza obligatia fiscala si se utilizeaza pentru declararea contributiilor sociale si a impozitului pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2011, cu termen de declarare 25 februarie 2011.

Au aceasta obligatie persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, iar declaratia trebuie depusa la unitatea fiscala in a carei evidenta contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii sau la oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania.

Prin exceptie de la regula depunerii on-line, pana la 1 iulie 2011, declaratia se poate depune si in format hartie, semnat si stampilat, conform legii, insotit de declaratia in format electronic, pe suport electronic.

Declaratia in format electronic, insotita de formularul listat, semnat si stampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice.

Formularul 112 se completeaza/valideaza cu ajutorul programelor de asistenta care sunt puse la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau pot fi descarcate de pe site-ul ANAF la adresa www.anaf.ro.

Pentru depunerea la ghiseu, angajatorul (declarantul) are obligatia de a prezenta Anexa 1 angajator tiparita (din programul MFP de verificare sau din programul MFP de asistenta).

La ghiseu, se verifica documentul electronic (fisier.pdf cu .xml atasat nesemnat) cu validari primare (CUI valid, perioada declarata valida), iar daca verificarea se incheie cu succes, sistemul informatic al MFP va aloca un numar de inregistrare al formularului 112 si va genera un mesaj specific informand declarantul ca documentul sau a fost verificat, ca este o Declaratie 112 (din punct de vedere al structurii si validarii primare).

Sistemul informatic al MFP va face validarea detaliata conform normelor Declaratiei 112. Daca validarea se incheie cu succes, se va genera un mesaj specific informand declarantul ca si-a indeplinit obligatia de declarare.

Daca validarea nu se incheie cu succes, sistemul informatic MFP  va genera un mesaj specific informand declarantul ca declaratia nu poate fi acceptata deoarece contine erori, precum si lista erorilor. In aceasta situatie se considera ca declaratia nu a fost depusa si angajatorul trebuie sa revina la ghiseu  cu declaratia initiala corecta.

Important! Dupa depunerea la ghiseu, angajatorul are obligatia de a verifica starea declaratiei accesand prin internet pagina web de interogare a starii in baza numarului de inregistrare al declaratiei comunicat la ghiseu.

Nu se recomanda ca angajatorul sa trimita aceeasi declaratie simultan la ghiseu si pe internet.

Contribuabilii au obligatia ca in termenul de depunere legal stabilit sa corecteze declaratia electronica astfel incat sa elimine toate erorile si sa reia procesul de depunere validare.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 371 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − two =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.